POKLONI ZA POSJETITELJE

Umjetnički paviljon obilježava 114. godišnjicu

14.12.2012 u 09:54

Bionic
Reading

Umjetnički paviljon u Zagrebu u povodu obilježavanja 114. godišnjice na Dan paviljona u subotu 15. prosinca za sve posjetitelje izložbe 'South Southeast, Život u slikama' američkog fotografa Stevea McCurryja priprema brojna iznenađenja i pogodnosti

Posjetitelji izložbe autora 'Afganistanske djevojke' - jedne od najpoznatijih snimljenih fotografija - uz prigodan poklon dobit će priliku osvojiti besplatnu godišnju ulaznicu za dvije osobe za sve izložbe u Umjetničkom paviljonu 2013. godine, najavili su organizatori.

Izložbu će biti moguće pratiti pomoću besplatnog audiovizualnog vodiča Smart Guide, koji funkcionira putem pametnih telefona.

Obljetničku 2013. godinu Umjetnički paviljon obilježit će ekskluzivnim izložbenim multimedijalnim projektom povodom završetka obnove i restauracije Paviljona te programom u kojem se ističu dvije studijske izložbe: 'Praška četvorica' Zvonka Makovića i 'Pariz – Zagreb' Igora Zidića.

Umjetnički paviljon u Zagrebu najstariji je izložbeni prostor u ovom dijelu jugoistočne Europe, a otvoren je 15. prosinca 1898. izložbom Hrvatskog salona. Prvobitno je sagrađen kao montažni objekt za potrebe izlaganja hrvatskih umjetnika na Milenijskoj izložbi u Budimpešti 1896, a potom je, na inicijativu slikara Vlahe Bukovca, njegova metalna konstrukcija preseljena u Zagreb.

Tijekom 114 godina u njemu su se održavale velike tematske i istraživačke (Proljetni salon, Zemlja, Grupa trojice), monografske i retrospektivne izložbe te mnogi veliki međunarodni projekti (Grosz, Moore, Rodin, Kollwitz, Warhol, Rotella).

Osim retrospektiva ključnih umjetničkih opusa i problemsko-tematskih izložbi iz hrvatske nacionalne kulturne baštine, Umjetnički paviljon samostalnim izložbama predstavlja odabrane tematske cikluse te multimedijske i ambijentalne izložbene projekte suvremenih autora.

Paviljon je inovirao svoj program ciklusom multimedijskih 'site specific' i ambijentalnih izložbenih projekata koje je pokrenuo povjesničar umjetnosti i ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković. Na medijski inovativan način ovim se izložbama predstavljaju recentna ostvarenja ili umjetnički koncepti autora srednje i mlađe generacije koji svoje izložbe stvaraju upravo u dijalogu s ambijentalnim specifičnostima i tehničkim mogućnostima osuvremenjenog izložbenog prostora Umjetničkog paviljona.