SPONZORUŠE, IGRE I GRANICE

Umjetnici mjere svijet u Galeriji VN

20.01.2010 u 12:58

Bionic
Reading

Kako je biti u koži djevojke s prekomjernom težinom i jesu li državne granice mjesta spajanja ili razdvajanja, neka su od pitanja kojima se bavi izložba 'Mjerenje svijeta' u Galeriji VN u Zagrebu

Izložba donosi radove studenata riječke Akademije primijenjenih umjetnosti. Prema riječima Lare Badurine, autorice projekta, jedan od glavnih motiva za realizaciju izložbe je promocija mladih umjetnika koji su generalno suočeni s nedostatkom javne ili financijske podrške.

Bit će predstavljeni radovi Višnje Brzaj, Ksenije Jurišić, Katarine Pandol, Jelene Pehar i Vladimira Tomića

Višnja Brzaj, 'Igre' inspirirane savjetima iz ženskih časopisa

Jelena Pehar u radu 'Granice' istražuje značenje granica, pitajući se je li granica mjesto koje pokazuje gdje se ljudi razdvajaju ili mjesto gdje su dvije nacije, kulture i jezika najbliže i je li moguće uočiti različitosti ako ne postoji ono što je svima zajedničko.

Djelo pod nazivom 're:Balans', umjetnice Katarine Pandol, propituje ljudske potrebe razvrstane u nekoliko grupa i hijerarhiju među njima. Značenje riječi 're:Balans' odnosi se na ponovno uspostavljanje ravnoteže.

Višnja Brzaj osmislila je četiri igre. Svaka od njih predstavlja osobnost koju je izdvojila listajući ženske časopise i slušajući savjete na televizijskim programima. To su proračunata žena usmjerena na poslovnu karijeru i financijski uspjeh, kućanica koja se brine o obitelji, zavodnica kojoj je stalo do izgleda i bogatih muškaraca i djevojka koja ima problema s težinom i život joj se vrti oko hrane. Vrijednosti u svakoj igri prilagođene su opisanim osobnostima.

'Street-war-sur-seine' Vladimira Tomića bavi se nečim što je u stvarnosti sudionicima bilo od životne važnosti, a zbog načina medijske prezentacije, ostavljalo je dojam svedenosti na razinu dječje igre.