MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

U Zagrebu otvorena izložba 'Futurizam, dinamizam i boja'

01.03.2019 u 22:43

Bionic
Reading

Talijanski veleposlanik u Hrvatskoj, Adriano Chiodi Cianfarani, otvorio je izložbu Maurizija Scudieroa 'Futurizam, dinamizam i boja'. Izložba u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorena je do 20. travnja

Izložba Maurizija Scudieroa 'Futurizam, dinamizam i boja' otvorena je u petak u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu.

Kako je istaknuo Maurizio Scudiero, na izložbi se hrvatskoj publici prvi put predstavljaju radovi poznatih talijanskih umjetnika iz razdoblja futurizma u ovako velikom broju i kvalitetnom izboru.

  • +9
Otvorena izložba 'Futurizam, dinamizam i boja' Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic

Napomenuo je kako su na izložbi predstavljena vodeća imena jednog od najvažnijih avangardnih pokreta s početka 20. stoljeća kao što su Umberto Boccioni, Giacomo Balla, Carlo Carrà, Robero M. Baldessari, Gino Severini, Fortunato Depero, Luigi Russolo i drugi.

Uz djela slikarstva i kiparstva publika može vidjeti iznimno atraktivne primjere primijenjenog i modnog dizajna iz razdoblja futurizma, dodao je. Sama izložba nastala je u suradnji Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i talijanske agencije StArt, koja je surađivala s nekim od najpoznatijih svjetskih institucija na području likovne umjetnosti, poput Hermitage i Metropolitan muzeja.

Maurizio Scudiero, autor izložbe, pridonio je revalorizaciji djela futurističkog slikara Fortunata Depera i organizirao preko stotinu izložbi futurizma diljem svijeta i trenutno slovi za jednog od najvažnijih stručnjaka za futurizam. Izložbu je otvorio talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Adriano Chiodi Cianfarani, a otvorena je do 20. travnja.