DOK NAS SMRT NE RAZDVOJI

U Zagreb dolazi predstava Mire Furlan i Mikija Manojlovića

29.10.2013 u 12:27

Bionic
Reading

Predstava 'Dok nas smrt ne razdvoji' Mire Furlan u režiji Mikija Manojlovića i izvedbi beogradskog Kulturnog centra Radionica integracije gostuje u subotu i nedjelju, 2. i 3. studenoga, u Zagrebačkom kazalištu mladih

'Dok nas smrt ne razdvoji' dramski je prvijenac glumice Mire Furlan i prvi redateljski uradak glumca Mikija Manojlovića.

Riječ je intrigantnoj obiteljskoj drami koja se događa sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Zagrebu, o ljubavi koju je teško sačuvati, o odrastanju, o životu i smrti.

'Mislim da je način na koji smo odrasli i ono što nam se događalo u djetinjstvu ono što nas oblikuje za cijeli život. Stalno se vraćamo tim istim temama. Ne možeš znati tko si dok se ne osvrneš na svoju prošlost', objasnila je Mira Furlan.

'Dramu resi sadržaj i oblik na visini najboljih dramskih pisaca dvadesetog stoljeća i početka novog tisućljeća. Četiri lika Mire Furlan su stvoreni spisateljskom nadarenošću oslobođenom od sveg poznatog u dramskoj literaturi. Oni su jedini mogući sudionici u drami Mire Furlan. U njoj ne može imati svoje mjesto još netko osim njih. U suvremenoj, velikoj drami je uvijek tako, ni lik više niti manje. Tijekom sjajnih proba zajednički smo istražili kozmičku misteriju o najvećoj tajni uzroka svijeta – ljubavi i nestajanju. Budite strpljivi, pažljivi i kada predstava u kojoj ćete, siguran sam, aktivno sudjelovati, i postati njezin dio, počinje boljeti, postajat ćete uvjereni 'da je kazalište čarobno'. Za razliku od života.

Kažu da je kazalište ogledalo života. Ne mora biti samo to, ono često jest bijeg od života. Ne živimo u svijetlom vremenu, tako da je predstava prava slika vremena u kojemu živimo. Komad je to o najvećoj misteriji našeg postojanja – rađamo se, volimo i zauvijek odlazimo. Zašto? Ne znamo!', kazao je Manojlović.

U predstavi glume: Anita Mančić, Jasna Đuričić, Miki Manojlović , Jovana Gavrilović te Bora Đorđević i Dušan Pavlović. Scenografiju je osmislio Darko Nedeljković, a kostime Jelisaveta Tatić