PEJZAŽNA SLIKARICA

U Studiju Moderne galerije 'Josip Račić' otvara se izložba slovenske umjetnice Alenke Gerlovič

  • Autor: I. But./Hina
  • Zadnja izmjena 19.08.2019 12:05
  • Objavljeno 19.08.2019 u 12:05
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic

Zagrebačka kulturna javnost moći će od 20. kolovoza do 2. rujna u Studiju Moderne galerije 'Josip Račić' razgledati dvadesetak vrhunskih likovnih ostvarenja iz bogatog slikarskog opusa slovenske umjetnice Alenke Gerlovič

Riječ je o akrilicima i akvarelima iz zbirke Posavskog muzeja Brežice, nastalima u razdoblju od 1961. do 1991., priopćila je u ponedjeljak Moderna galerija.

Kako je istaknuto, studij u Zagrebu, život i rad u Ljubljani te mnoga studijska putovanja oblikovala su Alenku Gerlovič u pejzažnu slikaricu, koja je svoju lirsku interpretaciju evocirala tradicijom čistih i jasnih linija te skladnog izraza. Njezin umjetnički opus najvećim djelom posvećen je prirodi u svoj njezinoj ljepoti.

Izborom najboljih monumentalnih pejzaža koji će biti predstavljeni na izložbi u Studiju 'Račić', a koje je slikarica poklonila Posavskom muzeju Brežice, 2005. odaje se počast umjetnici koja je svoj stvaralački put započela 1937. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Istovremeno se ukazuje na važnost Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u razdoblju od njenog osnutka pa do Drugog svjetskog rata za slovensku likovnu umjetnost.

Izložbu će predstaviti Oži Lorber, muzejska savjetnica, muzejska savjetnica Posavskoga muzeja Brežice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!