'BIJEG DO MORA'

U Rovinju pala prva klapa novog filma Veljka Bulajića

02.03.2017 u 15:21

Bionic
Reading

Antiratna ljubavna priča, u kojoj uz Dijanu Vidušin i Toma Wlashihu imaju Jadranka Đokić i Barbara Prpić, snimat će se tijekom ožujka na brojnim lokacijama u Istri, a nastavit će se u travnju na lokacijama u Gorskom Kotaru i u Crnoj Gori.

'Bez ideologizacije jedne ili druge ratne strane, film je zamišljen kao suvremeni pogled, s distancom, neopterećen artikulacijom političkog i ideološkog kuta gledanja. Tu filmsku priču, o takozvanim 'malim ljudima' s obje zaraćene strane, obilježava okrutnost rata, a jednako i današnji život', kaže 88-godišnji redatelj Veljko Bulajić o svom novom filmu čije je snimanje počelo 2. ožujka u Rovinju.

Prva klapa pala je na rovinjskoj rivi sa 77-godišnjem njemačkim glumcem Gerdom Rigauerom. U glavnim ulogama uz Dijanu Vidušin i Toma Wlashihu, naći će se Jadranka Đokić te Barbara Prpić. Ostala imena glumačke ekipe su Goran Grgić, Vili Matula, Sabina Toziya, Mirko Vlahović, Dušan Bućan, Milan Pleština i dr. 

Film prati sudbinu tri glavna lika u dramatičnim okolnostima Drugog svjetskog rata, koje režiser povezuje s današnjim vremenom.

'Imam ekipu odličnih saradnika koj su distribuirali moje filmove u cijelom svijetu pa mislim da će i ovaj film naći svoje mjesto. Četiri mjeseca trajao je izbor glumaca i razgovori sa njima, a sada na okupu imamo pravu glumačku ekpipu, pa će najmanje epizode igradi naši najbolji glumici', kazao je Bulajić.

Producent filma Tomislav Žaja naglasio je koliko je ponosan na suradnju s redateljem poput Bulajića:

'Veljko Bulajić predstavlja veliko ime u povijesti europske kinematografije, ali još je zanimljiviji njegov aktualni stvaralački duh koji kao da nikad nije bio mlađi i kreativniji. Bulajićeva zanatska superiornost i perfekcionizam, te istančani osjećaj za glumce obećavaju još jedno značajno ostvarenje.'

Filmovi Veljka Bulajića su najgledaniji filmovi bivše Jugoslavije. Većina Bulajićevih filmova distribuirani su širom svijeta. Produkcija filma obavila je studiozne pripreme filma i u tom procesu uspjela internacionalizirati projekt, što je za hrvatsku kinematografiju i film 'Bijeg do mora' značajan korak u nastojanju da i ovaj film redatelja Bulajića bude s uspjehom prikazan u svjetskoj distribuciji.