NA VALENTINOVO

U Rijeci najavljeno brisanje Jugoslavije iz kolektivnog sjećanja: 'Napokon ćemo postati mala Švicarska'

04.02.2020 u 11:34

Bionic
Reading

U petak 14. veljače, u Rijeci će Valentinovo biti proslavljeno na malo drugačiji način. Aktivistička umjetnička organizacija izvest će akciju 'Brisanje Jugoslavije iz kolektivnog sjećanja' pa će na Dan ljubavi nestati 'mrske građevine iz tog doba kao što su Titov most, tunel Učka i čitavo Škurinje'

Akciju su na Facebooku oglasili iz inicijative 'AUPIČKU' u čijem opisu stoji da je to 'alternativna agencija za urbanu underground realizaciju programa za 2020. Nama ne trebaju milijuni, mi imamo dobru volju'.

Pod nazivom 'Brisanje Jugoslavije iz kolektivnog sjećanja' pozvali su građane Rijeke da se 14. veljače od 17 do 20 sati okupe na Korzu kako bi zajednički zaboravili državu u kojoj smo nekoć živjeli.

'Ove ćemo godine konačno, upravo na dan ljubavi, iz kolektivnog sjećanja izbrisati najveći izvor mržnje utkan u svako hrvatsko biće - sjećanje na Jugoslaviju. Spominjanje ove zločinačke tvorevine preko noći će biti izbačeno iz knjiga, užbenika i radnih bilježnica za osnovnu i srednju školu, a vrijeme proteklo između '45. i '90. ostat će zapamćeno kao ono-o-kojem-se-ne-govori. Simboličnim izvođenjem gimnastičke zvijezde iz uma će svakog okupljenog poštenog domoljuba nestati i najmanja uspomena na doba najvećeg mraka ikad zabilježenog nakon otkrića vatre, a nestat će i mrske građevine iz tog perioda, kao što su Titov most, tunel Učka i čitavo Škurinje.' stoji u najavi događaja.

Nude i čitavu lepezu pripremnih aktivnosti za što efikasnije zaboravljanje Jugoslavije - sugeriraju vježbanje izvođenja 'zvijezde', sugrađanima talijanskih korijena sugeriraju alternativnu verziju pjesme 'Bella ciao!', prepjevane u 'Stella ciao!', predlažu preimenovanje 'Zvijezda' majoneze u 'Pleter' majonezu, ukidanje crvenih karanfila...

'Ono što je svakako nužno napomenuti jest kako će brisanjem Jugoslavije iz kolektivnog sjećanja državni proračun jedine nam domovine postati bogatiji za sve neisplaćene boračke penzije, čime će kreditni status Lijepe naše momentalno preći iz 'smeća' u 'blago' čime će se otvoriti novi kreditni kanali, pokrenut će se val investicija, a Hrvatska će napokon postati mala Švicarska' objašnjavaju u najavi događaja.