EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE

[FOTO/VIDEO] Cijeli grad je disao kao jedno: 24 sata koja su promijenila Rijeku

02.02.2020 u 11:07

Bionic
Reading

Velikom svečanom proslavom koja je trajala 24 sata, Rijeka je 1. veljače i službeno preuzela titulu Europske prijestolnice kulture i time započela možda i najvažniju, ali svakako najzanimljiviju kulturnu godinu u svojoj povijesti, kažu iz Rijeke 2020.

'Cijeli grad disao je kao jedno, od ranog jutra.

Opera industriale bila je kulminacija večeri u kojoj je Rijeka najavila kojim vrijednostima se predstavlja Europi 2020. i koje vrijednosti suvremenoj Europi donosi.

Riječku je cjelodnevnu svečanost pohodilo više od 30 tisuća ljudi, od toga je sama, Opera industriale, okupila 20.000 ljudi na gatovima Riječke luke. Sloboda, Tolerancija, Antifašizam i Ljubav samo su neke od poruka kojima je završila središnja svečanost', kažu iz Rijeke 2020.

  • +19
Rijeka: Raznovrsna događanja tijekom obilježavanja Europske prijestolnice kulture Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Program se nastavio do jutra u brojnim klubovima, kafićima i koncertnim prostorima.

  • +83
Opera Industriale Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

'Bio je to dan nakon kojeg ništa više nije isto. Dan u kojem je Rijeka pokazala zašto nosi titulu Europske prijestolnice kulture', poručuju.

Središnji dio programa svečanog otvorenja Rijeke Europske prijestolnice kulture počeo je u 19.30 sati u Riječkoj luci, prostoru snažne identitetske točke grada, gdje je na velikoj pozornici na De Franceschijevom gatu, unatoč neumoljivoj kiši, u režiji Dalibora Matanića te u izvedbi preko stotinu izvođača i velikog dijela publike, predstavljena 'Opera industriale', posveta radnicima i temeljnim vrijednostima na kojima je izgrađena Europa - različitosti, toleranciji i antifašizmu.

'Opera industriale' nastala je prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM – Josip Maršić (HR) i Zoran Medved (HR), u orkestraciji skladatelja, maestra Frana Đurovića (HR).