25 fps

U programu Festivala eksperimentalnog filma i videa čak sedam hrvatskih naslova

06.09.2017 u 15:55

Bionic
Reading

U okviru trinaestog izdanja Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, koji će se održati od 28. rujna do 1. listopada u Zagrebu, prikazat će se čak sedam hrvatskih filmova, od čega tri u konkurenciji, a četiri u programu hrvatskih filmova 'Refleksi'

Za festivalske nagrade, jedan od tri jednakovrijedna Grand prixa članova žirija, nagradu žirija kritike, nagradu Green DCP te nagradu publike, među ukupno 25 eksperimentalno-inovativnih filmova natjecat će se dosad rekordan broj radova domaćih autora i autorica, izvijestio je organizator festivala, 25 FPS, Udruga za audio-vizualna istraživanja. 

Marko Meštrović, autor čiju su filmovi već prikazivani na festivalu predstavlja se novim radom, animiranim 'Tripom', filmom ceste koji se dešava 's onu stranu očnog kapka'. 

  • +2
Hrvatski filmovi na 25FPS-u Izvor: Promo fotografije / Autor: 25FPS

Mlada animatorica i umjetnica Leona Kadijević sudjeluje u konkurenciji s filmom 'Periferija', u kojem propituje vlastita razmišljanja i perspektive te ulazi u igru s neograničenim brojem priča, činjenica i misli koje budi jedna sasvim svakodnevna stvar poput suncokreta.  

U natjecateljski program uvršten je i debitantski film multimedijskog umjetnika Davora Sanvincentija 'Skoro ništa: i dalje noć', najavljen kao 16-milimetarska elegija na teme krhkosti postojanja i besmrtnosti te medija filma i fenomena svjetlosti, a sve to uz glazbu vrsnih Christiana Fennesza i Nenada Sinkauza. 

Meštrovićev 'Trip' prikazuje se 28. rujna u programu konkurencije Standardi, Kadijevićkina 'Periferija' dan kasnije u Odnosima, a Sanvincentijev 'Skoro ništa: i dalje noć' u programu konkurencije Skale.

Stalni festivalski program Refleksi donosi izbor iz najnovije hrvatske produkcije eksperimentalnog i inovativnog filma i videa, kojima su ove godine u fokusu 'dolasci, odlasci, prolasci, bjegovi te ljudska kinetika, fizička i mentalna'.

'Oni samo dolaze i odlaze' Borisa Poljaka najizričitije govori o prostoru koji nas povezuje, splitskoj plaži Bačvice, smještenoj u kratki vremenski procjep između noći i dana, točno prije svitanja.

Žene u 'Partenzi' Renate Poljak naizgled su zaustavljene u vremenu, dok nepomično stoje na obali i zure u bespuće, a filmovi 'U međuvremenu' Mate Ugrina i '10' Paule Konjušić testament su ljudskoj potrebi za bijegom, bilo u tuđe živote, mikro-prostore posuđene ili otrgnute iz okolnih životnih kolotečina, bilo u sam koncept 'međuvremena', mjesta onkraj mjernih jedinica vremena.

Filmovi iz programa Refleksi prikazuju se prvi dan festivala i kandidati su za nagradu Green DCP koju dodjeljuje organizator festivala. Uz natjecateljski program i Reflekse, festival donosi program Žiri predstavlja i Expanded Cinema koji okuplja proširenofilmske izvedbe koje spajaju filmski zvuk i sliku.

Organizatori pozivaju zainteresirani da se prijave za volontiranje na Festivalu 25 FPS, u obzir ulaze oni koji govore bar jedan strani jezik i spremni su izdvojiti nekoliko sati dnevno tijekom priprema i četiri festivalska dana.