MAJSTOR KARIKATURE

'Kronika hrvatske gluposti': Nik Titanik izložbom slavi 25 godina stvaralaštva

24.09.2019 u 21:44

Bionic
Reading

Retrospektivna izložba karikaturista Nikole Plečka, poznatijeg kao Nik Titanik, otvorena u utorak u Muzeju Mimari u Zagrebu, objedinjuje pod naslovom 'Kronika hrvatske gluposti' 25 godina stvaralaštva tog lucidnog promatrača društvenih fenomena 'istančana humora koji ne ismijava već samo - kritizira'

Otvarajući izložbu, na čije se otvorenje odazvalo više od 500 posjetitelja, kustosica Sonja Švec Španjol kazala je kako je riječ o umjetniku kojega 'obožavaju gospođe u najboljim godinama - kažu da je feš i pristojan gospodin' i uz čije se karikature - osjećamo živima.

Nik Titanik u ulozi lucidnog kroničara aktualnog vremena britkim humorom ukazuje na neuralgične točke društva i države provocirajući reakciju, ne puštajući pojedincu da se uljuljka u izopačeno stanje današnjice prihvaćajući ga kao normalno, smatra Švec Španjol.

Izložba, koja ostaje otvorena do 24. listopada, obuhvaća nekoliko stotina originalnih crteža i printeva digitalno izvedenih karikatura koje predstavljaju presjek autorova stvaralaštva od prvih radova nastalih u drugoj polovici 80-ih godina prošlog stoljeća, preko prvog objavljenog rada u karijeri 1994. godine, pa sve do aktualnih karikatura koje svakodnevno stvara.

Istovremeno, ta retrospektivna izložba ukazuje na važnost i prijeku potrebu karikature u suvremenom društvu kao duhovitog, ali nerijetko i oštrog i pronicljivog korektiva društva i svijeta u kojem živimo.

Autor je zahvalio posjetiteljima što su se u tolikom broju odazvali na otvorenje njegove izložbe, a ponajprije obitelji na podršci, te je iskoristio priliku da nekima od urednika koji su ga objavljivali i osoba koje je portretirao pokloni svoje karikature. U arhivi 10.000 objavljenih karikatura - posebno mjesto za Davora Gobca i Nevena Ciganovića

Među njima su bili i frontmen Psihomodo popa Davor Gobac, čija je karikatura bila njegova prva objavljena, i to u studentskom časopisu Puls 1994. godine, kao i modni stilist Neven Ciganović, kojega je autor predstavio 'kao svoju najveću muzu' te mu zahvalio na inspiraciji. Gobac je rekao kako mu je drago što je dio 'kronike hrvatske gluposti', a Ciganović je Plečku zahvalio što mu je 'pošlo za rukom ono što nije niti jednom doktoru - održao si me postojanim'.

  • +10
Otvorena retrospektivna izložba Nika Titanika Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Nik Titanik crtati je počeo s tri godine, prvi je strip nacrtao još u vrtićkoj dobi, a kako je rekao, inspiracije mu ne nedostaje, "osobito s vrlo inspirativnom političkom scenom u Hrvatskoj". "Potrebno je kritizirati sve te aktere koji upravljaju i određuju naše živote, kako u ovih 25 godina, tako i danas, a nažalost, bit će to potrebno i ubuduće tako da ne mogu još u mirovinu", poručio je.

Umjetnik koji za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe, a njegovo djelovanje obuhvaća portretnu i geg-karikaturu odnosno situacijsku karikaturu. Dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama, te njegova arhiva broji oko 10 tisuća objavljenih karikatura.

Svoj svijet opisuje kao 'jedan bolestan, bizaran, ali smiješan svijet čudaka, lijepo obdarenih starijih gospođa izbočene brade, i zdepastih, debelih i ćelavih muškaraca'. U bogatom dijapazonu osebujnih ličnosti koje je tijekom godina obradio u dnevno-političkim karikaturama ističu se Stjepan Mesić i Tomislav Karamarko. U njegovim je situacijskim karikaturama često prisutan tekst ispod crteža, dok mu neiscrpno vrelo u radu predstavlja područje antologija iz filmskog i glazbenog svijeta, književnosti, reality showova, te povlačenje paralela s narodnim poslovicama.

Radovi obuhvaćeni izložbom kronološki prate razvoj stila i tema, uvođenje stalnih i prepoznatljivih likova poput Štefice Jambriščak i Mije Sadomazođubrilovića te problematiziraju portretnu i situacijsku karikaturu, kao i podjelu na sportsku, političku i svakodnevnu karikaturu. Uz karikature, na izložbi posjetitelji mogu razgledati originalne crteže, kataloge, osvojene nagrade i ostale dokumentarne materijale vezane uz rad, razvoj i djelovanje Nika Titanika.