SLAVOJ ŽIŽEK

'U ljubavi je uvijek nešto dramatično i ekstremno nasilno'

17.05.2013 u 16:15

Bionic
Reading

Slavoj Žižek, jedan od najutjecajnijih suvremenih filozofa, u sklopu Subversive festivala održao je zanimljivo predavanje naslovljeno 'Ljubav kao politička kategorija'

'Tvrdim da je istinska strasna ljubav najelementarnije metafizičko iskustvo', kazao je Slavoj Žižek, konstatiravši da je u ljubavi uvijek nešto dramatično i ekstremno nasilno.

'To fall in love' (zaljubiti se) fraza je koja doslovno označava pad, potpun gubitak kontrole koji se događa prilikom snažnih osjećaja ljubavi.

Potaknut reklamnim sloganom 'zaljubite se bez pada', Žižek tvrdi da se snažna i strastvena ljubav, ujedno čest pokretač promjene odnosno pratiteljica okrutnosti, pokazuje kao prepreka današnjem političkom poretku.

'Želimo kavu bez kofeina, pivo bez alkohola i ljubav bez zaljubljivanja', kaže Žižek.

Humanitarnu pomoć naziva primjerom lažne ljubavi, prividom koji nas odvaja od promišljanja o stvarnom problemu, od promišljanja o promjeni.

U svome predavanju usporedio je budističku i kršćansku definiciju ljubavi, govorio o Che Guevarinoj viziji revolucionara vođenog velikim osjećajem ljubavi te suvremenoj ljubavi koju propagiraju mediji.

Predavanje u cijelosti pogledajte u videu.