MINISTARSTVO KULTURE

'Tvrdnje dječjih pisaca su neistinite'

26.02.2014 u 16:08

Bionic
Reading

Nakon što su dječji pisci i nakladnici održali konferenciju za novinare na kojoj su upozorili na probleme u struci, oglasilo se Ministarstvo kulture iz kojega u priopćenju tvrde da je izneseno mnogo neistinitih tvrdnji

'Na tiskovnoj konferenciji održanoj u Knjižnici Bogdan Ogrizović u Zagrebu, 17. veljače 2014. Silvija Šesto, predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Želimir Hercigonja, tajnik iste udruge i Kašmir Huseinović, voditelj udruge Hrvatska dječja knjiga iznijeli su, u ime HDKCM-a, Knjige u centru i Hrvatske dječje knjige niz neistinitih tvrdnji o radu Ministarstva kulture', navodi se u priopćenju.

Prigovor 'o marginaliziranju ceha, autora knjige za djecu kada su u pitanju potpore za izdavanje knjiga, otkup, stipendije' iz Ministarstva nazivaju potpuno neistinitim na što kao dokaz prilažu podatke na internetskim stranicama.

Kao primjere naveli su iznose kojima su posljednjih pet godina podržali rad Kašmira Huseinovića i Hrvatske dječje knjige.

Navode tako da je Huseinović od 2008. godine do danas primio približno 47.760 kuna, a Hrvatska dječja knjiga dobila je ukupno 290.000 kuna za predstavljanje ilustratora na Šibenskom dječjem festivalu te nastupe na Sajmu knjiga u Frankfurtu i Sajmu knjiga u Bologni, 2013. i 2014. godine.

U priopćenju ističu da je potpuna neistina da je izgubljeno dva milijuna kuna namijenjenih naknadi piscima za posudbu te da nema nikakvih promjena kada je riječ o sklopljenom Ugovoru o uvjetima za utvrđivanje naknade radi ostvarivanja prava autora na naknadu za javnu posudbu.

Neposredan povod za istupanje na tiskovnoj konferenciji odabir je predstavnika za hrvatski nastup na Sajmu dječje knjige u Bologni pa iz Ministarstva napominju da prigovor o kratkoći roka ne stoji, jer su svi više od godinu dana imali informaciju da Ministarstvo kulture raspisuje Javni poziv za organizaciju nastupa na sajmovima.


Iz Ministarstva su se osvrnuli i na prijedlog udruge Hrvatska dječja knjiga za organizaciju nastupa Hrvatske na Sajmu knjiga u Bologni 2015. konstatiravši da je nedovoljno čvrste koncepcije i bez jasne vizije koja bi objedinila sve elemente nastupa Hrvatske.

Smatraju da je potrebno posebnu pažnju posvetiti vizualnoj prezentaciji te da Hrvatska dječja knjiga nedovoljno surađuje s najistaknutijim umjetnicima likovne, dizajnerske i arhitektonske scene.

Osvrnuli su se i na predloženi troškovnik (1,9 milijuna) udruge Hrvatske dječje knjige koji, ističu, višestruko premašuje uobičajena sredstva koja Ministarstvo izdvaja za međunarodne sajmove.