VAŽNO SPOMENIČKO OTKRIĆE

Tragali za nestalima u ratu, pronašli stećke

13.08.2010 u 15:36

Bionic
Reading

U potrazi za posmrtnim ostacima Bošnjaka ubijenih u ratu 90-ih, istražitelji Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO) pronašli su u umjetnom jezeru Perućac na Drini nekoliko srednjovjekovnih stećaka neprocjenjive spomeničke važnosti, prenijeli su lokalni mediji u BiH

Istražitelji INO-a, koji već dulje od dva tjedna istražuju na području istočne Bosne zajedno s posebnim timovima iz Srbije, pronašli su tri stećka na obalama umjetnog jezera pošto je iz njega ispuštena voda zbog redovitog održavanja pogona hidroelektrane 'Bajina Bašta'.

Prema riječima Mirzaha Foče iz Povjerenstva za nacionalne spomenike BiH, svi pronađeni stećci su sa sljemenom i djelomice su prekriveni školjkama te rječnim raslinjem pa bi ih bilo potrebno što prije izvaditi s jezerskog dna i očistiti.

Istaknuo je veliku vrijednost stećaka, posebice zbog činjenice da je BiH zajedno s Hrvatskom i Srbijom pokrenula projekt upisa tih nadgrobnih spomenika na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Iz Povjerenstva za nacionalne spomenike BiH planiraju zatražiti pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH jer drugog načina za njihovo izvlačenje s jezerskog dna nema.

Za to je, međutim, preostalo malo vremena jer će se umjetno jezero uskoro opet puniti, a novo pražnjenje slijedilo bi tek za 30 godina.

Otkriće stećaka u jezeru Perućac na trenutak je medijski zasjenilo rad forenzičara koji su na tom području do sada pronašli djelomične ostatke tijela šezdeset osoba, a među njima su čak i pripadnici vojske Austro-Ugarske Monarhije.

Aktualni ravnatelj Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović objasnio je kako je pronađena grobnica s ostacima šest tijela, a materijalni dokazi poput novčića i streljiva ukazali su da je riječ o austrougarskim vojnicima.

INO BiH je pretragu područja jezera Perućac počeo na temelju informacije da su samo na području općine Višegrad prijavljene 824 nestale osobe, uglavnom Bošnjaci.

Pretpostavlja se da su svi oni ubijeni, a tijela barem nekih žrtava bačena upravo u ovo jezero.