ZA ŽIVOTNO DJELO

Tonko Maroević dobitnik je nagrade Radovan Ivančević

13.06.2013 u 16:49

Bionic
Reading

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske dodijelilo je nagradu Radovan Ivančević za 2012. godinu. Nagrade dodjeljuje udruga Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske kolegama za osobite prinose na području povijesti umjetnosti u Hrvatskoj svake godine od 2006.

Ove godine nagradu za životno djelo dobio je akademik Tonko Maroević, središnja figura struke povijesti umjetnosti u Hrvatskoj, a moglo bi se to reći i za cjelokupni nacionalni kulturni život.

Od struke povijesti umjetnosti nimalo manje značajna nije njegova prisutnost u književnosti, autorskoj i prijevodnoj; ostavio je važan trag u kazalištu, a surađivao je i na polju glazbe. Povezujući različite sfere umjetničkog i znanstvenog stvaralaštva povezivao je i različite stvaralačke orijentacije, pripremljen na razumijevanje i toleranciju svojom sveobuhvatnom kulturom i naobrazbom.

Godišnju nagradu dobila je dr. sc. Ljiljana Kolešnik za Hrvatsko i englesko izdanje knjige 'Socijalizam i modernost. Umjetnost, povijest, politika 1950. – 1974', objavljeno 2012. godine u suradnji Instituta za povijest umjetnosti i Muzeja suvremene umjetnosti.

Povelju Društva dobili su voditelji i suradnici projekta 'Multidisciplinarna istraživanja kompleksa dvorca Brezovice'. Projekt je osmišljen kako bi ujedno služio i istraživačkoj i edukativnoj svrsi,i to kroz mobiliziranje širokog raspona stručnjaka i studenata s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Akademije likovnih umjetnosti i Hrvatskog restauratorskog zavoda. S obzirom na broj mladih znanstvenika i studenata uključenih u provedbu projekta, on je nesumnjivo odraz predanosti vodstva projekta da afirmiraju najviše standarde u istraživačkoj i visoko-obrazovnoj djelatnosti.

Povelju je dobio autorski tandem Edda Dubravec i Luka Marotti jer je njihova emisija Kulturna baština na HTV-u pridonijela ne samo povećanoj 'vidljivosti' spomenika, nego i općoj popularizaciji struke povijesti umjetnosti.

Ivana Valjato-Vrus dobila je Povelju DPUH za promicanje i brigu o hrvatskoj umjetničkoj baštini jer je provela cijeli radni vijek, preko tri i pol desetljeća, u Institutu za povijest umjetnosti, radeći kao arhitektica na većini važnih projekata vezanih uz istraživanje arhitekture i urbanizma.

Povelju je dobila prof. dr. sc. Marina Vicelja Matijašić, izvanredna profesorica Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci. Ostvarila je izniman prinos u razvoju povijesno-umjetničke metode ikonografije i ikonologije, a posebno u afirmaciji Hrvatske među ikonografima i ikonolozima na europskoj i svjetskoj istraživačkoj pozornici.

Društvo dodjeljuje nagrade za diplomski rad, ove godine su ju dobile Petra Milovac i Klara Šimičić