METAMORFOZE KULTURE

Tonči Matulić dobitnik nagrade 'Hrvatska knjiga godine'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 24.04.2009 10:05
  • Objavljeno 24.04.2009 u 10:05
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dobitnik nagrade za najbolju 'Hrvatsku knjigu godine' je teolog i filozof dr. Tonči Matulić, autor knjige 'Metamorfoze kulture - Teološko prepoznavanje znakova vremena u ozračju znanstveno- tehničke civilizacije', kojemu je nagrada uručena na prigodnoj svečanosti u studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije (HRT)

Riječ je o novoj književnoj nagradi koju je utemeljila Hrvatska poštanska banka u suradnji s HRT-om, Večernjim listom i Maticom hrvatskom.

Matulić je zahvalio žiriju što je, u jakoj konkurenciji od pet knjiga finalistica po sadržaju i rezultatima kulturnih dosega izabrao baš njegovu knjigu, a zahvalu je uputio i izdavaču 'Glasu koncila' te HRT-u i gledateljima.

'Metamorfoze kulture' sedma je Matulićeva knjiga, a nagrada 'Hrvatska knjiga godine' prva koju je dobio.

Ovogodišnji laureat nije po vokaciji književnik, ali posebnost nagrade i jest u tome da se mogu natjecati sve knjige iz različitih žanrova, od beletristike do znanstvenih radova. Jedini je uvjet da su napisane na hrvatskom jeziku i objavljene u prošloj kalendarskoj godini, u ovom slučaju od 1. siječnja do 31. prosinca 2008.

Svaki je izdavač mogao nominirati po dva svoja izdanja, a pobjedniku pripada 10.000 eura novčane nagrade i skulptura Tanje Perišić.

Ocjenjivački sud nagrade što ga čine Franjo Sinković (predsjednik), Goran Ogurlić, Igor Zidić, Dražen Ilinčić, Gojko Bežovan, Žarko Dadić i Zvonimir Jakobović, u uži je izbor izabrao pet knjiga.

Osim 'Metamorfoze kulture' u konkurenciju su bila i dva romana: 'Baba Jaga je snijela jaje' Dubravke Ugrešić i debitantski roman Roberta Međurečana 'Prodajem odličja, prvi vlasnik', zatim rad lingvista Ranka Matasovića 'Poredbenopovijesna gramatika hrvatskoga jezika' te knjiga komparatista Pavla Pavličića 'Mala tipologija hrvatske moderne lirike'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!