'NA RUBU PAMETI'

Tomić i Grlić opet zajedno na filmu: Najvredniji u Krležinoj priči su gađenje i bijes nad građanskim licemjerjem

15.03.2018 u 12:05

Bionic
Reading

Već uigrani spisateljsko-redateljski dvojac Ante Tomić i Rajko Grlić rade na svom četvrtom scenariju, a ovog puta dohvatili su se klasika hrvatske književnosti Miroslava Krleže i njegova romana 'Na rubu pameti', za koji su nedavno dobili potporu Hrvatskog audiovizualnog centra za razvoj scenarija

Ante Tomić i Rajko Grlić dosad su zajedno radili na četiri scenarija, a prema tri su snimljeni filmovi. Posljednji u nizu bio je 'Ustav Republike Hrvatske', a prethodili su mu 'Neka ostane među nama' i 'Karaula', sve redom dugometražni igrani filmovi koji su zabilježili uspjeh kod domaće publike i dobili značajne nagrade na inozemnim filmskim festivalima, među kojima i Grand Prix na Montreal World Film Festivalu.

Hrvatski audiovizualni centar nedavno je objavio rezultate poticanja filmskog stvaralaštva, a među dobitnicima potpore za razvoj scenarija naveden je i autorski dvojac koji priprema adaptaciju Krležina romana 'Na rubu pameti'. Iako je taj projekt još u ranoj fazi, Ante Tomić rekao nam je da su ugrubo počeli sastavljati priču i da uskoro počinju pisati scenarij. Trebat će im, kaže poučen prethodnim radom, godina i pol do dvije.

  • +7
Film Rajka Grlića - 'Ustav Republike Hrvatske' Izvor: Promo fotografije / Autor: Saša Huzjak i Ha Kin

'Priču prema Krležinu romanu stavljamo u današnje vrijeme jer je jako aktualna. Ono što nam se najviše sviđa kod njega to je da priča o čovjeku koji je izgubio posao, ugled i obitelj jer je kazao jednom ubojici da je ubojica. To se isto događa i danas i želimo ga ispričati u današnjem vremenu. Najvredniji u toj priči su Krležino gađenje i bijes nad tim građanskim licemjerjem, svijetom koji živi u laži i saginje glavu pred nasilnicima i lupežima, što je naš hrvatski svagdan dan danas', rekao je Tomić u kratkom razgovoru za tportal, naglasivši da će predložak nužno mijenjati jer u romanu koji je napisan u prvom licu nema puno radnje i likova.