Profil knjiga

Tko je izravni nasljednik uspjeha Harryja Pottera?

30.10.2023 u 16:07

Bionic
Reading

Upoznajte Percyja Jacksona

Izdavačka kuća Profil knjiga za ovogodišnji je Interliber pripremila dvadeset novih naslova među kojima su i Titanova kletva te Bitka za Labirint, treći i četvrti nastavak serijala o Percyju Jacksonu i olimpskim bogovima i polubogovima koji potpisuje Rick Riordan, jedan od najpopularnijih autora knjiga za djecu i mlade.

Junak kojega je stvorio Rick Riordan izravni je nasljednik uspjeha J. K. Rowling i njezinih knjiga o Harryju Potteru, što se najbolje očituje u činjenici da se serijal o Percyju Jacksonu na top-listi prodavanosti The New York Timesa nalazi više od 13 godina, dok su knjige ovog autora, temeljene na grčkoj, nordijskoj i egipatskoj mitologiji, prodane u više od 190 milijuna primjeraka u više od 40 zemalja svijeta.

Profil je već ranije ove godine objavio prva dva nastavka Riordanove pentalogije koja prati odrastanje glavnog junaka, modernog poluboga Percyja: Kradljivac gromova i More čudovišta.

O Percyju Jacksonu i olimpskim bogovima i polubogovima u lipnju 2022. počela se snimati i serija čije će se prve dvije epizode početi prikazivati 20. prosinca 2023. na kanalu Disney+.

Tko je, zapravo, Percy Jackson?

Percy je američki tinejdžer rođen 1993. na Long Islandu, u New Yorku. Majka Sally dala mu je ime po Perzeju, jednom od rijetkih junaka drevnih mitova koji nisu loše završili. Percy je živio s čudnim osjećajem da se razlikuje od svojih vršnjaka sve dok nije otkrio da je on zapravo polubog i Posejdonov sin, dok svi sumnjaju da se na njega odnosi proročanstvo o polubogu koji će spasiti olimpske bogove ili ih uništiti.

Percy se kao Riordanov junak prvi put pojavio 2005. godine u debitantskom romanu Kradljivac gromova. Na ideju da napiše roman Riordan je došao čitajući svom sinu Haleyju za laku noć priče o grčkim mitološkim junacima. Po zanimanju učitelj engleskog jezika i povijesti, Riordan se, stvarajući priču za sina kojem su dijagnosticirani disleksija i ADHD, sjetio zadaće koju je dao učenicima šestog razreda. Tražio je od njih da stvore heroja poluboga i daju mu neki zadatak. Tako je stvoren lik Percyja Jacksona koji, baš kao i Haley, ima disleksiju i ADHD, s tom razlikom što je u Riordanovu svijetu ADHD znak da ste možda polubog.

Riordan je roman pokazao svojim učenicima. Oduševili su se pa kad je knjiga objavljena i postigla veliki uspjeh, dao je otkaz u školi i počeo se baviti pisanjem. Od tada godišnje objavi dvije knjige. Uz pet knjiga o Percyju Jacksonu, čija se radnja odvija u kampu za obuku potomaka grčkih bogova – Kampu junaka miješane krvi, Riordan je napisao i serije Junaci Olimpa i Apolonova iskušenja, temeljene na rimskoj i grčkoj mitologiji, zatim Kaneove kronike, koje se temelje na egipatskoj mitologiji, dok se Magnus Chase i Bogovi Asgarda temelje na nordijskoj. U suradnji s ilustratorom Johnom Roccom surađivao je na dvama obiteljskim izdanjima, zbirci grčkih mitova Grčki bogovi prema Percyju Jacksonu i Grčki junaci prema Percyju Jacksonu.

Roman Kći dubina svojevrsni je nastavak romana 20 000 milja pod morem Julesa Vernea, a dostupan je i u hrvatskom prijevodu, također u Profilovu izdanju.

Godine 2017. Riordan je osvojio nagradu Stonewall za The Hammer of Thor za iznimne zasluge u opisivanju LGBTQ tinejdžera.

'Sva djeca o kojoj pišem imaju osobine mojih učenika. Volim kad mi čitatelji priđu i kažu: 'Ovo je prvi put da sam u književnosti sreo lika toliko nalikuje na mene. Pomogao mi je u stvarno teškom razdoblju.' Nevjerojatna je pomisao da sam, barem u nekim slučajevima, pomogao nekomu da se osjeća prihvaćeno', izjavio je Riordan za The Guardian.

Percy Jackson i bogovi Olimpa – Knjiga prva: KRADLJIVAC GROMA

Percy Jackson nalazi se usred mnoštva problema od kojih je trenutačno najmanje strašan taj što će ga opet izbaciti iz škole. U posljednje vrijeme mitološka čudovišta i bogovi s Olimpa kao da su izašli iz udžbenika o grčkoj mitologiji i ušetali ravno u njegov život. I što je još gore, naljutio je neke od njih. Netko je ukrao Zeusov glavni grom, a svi sumnjaju da ga Percy skriva.

U sljedećih deset dana Percy i njegovo dvoje prijatelja moraju pronaći i vratiti Zeusov grom i donijeti mir olimpskim bogovima koji se spremaju za rat. Da bi to uspio, Percyjev zadatak neće biti samo uhvatiti pravog krivca; morat će prihvatiti oca koji ga je napustio, riješiti zagonetku Proročišta koje ga je upozorilo da će ga izdati prijatelj i raspetljati zamršeno klupko izdaje bića moćnijeg od samih bogova.

U ovom romanu Riordan govori o neobičnom dječaku koji, bez obzira na sve prepreke, postaje junak upravo zahvaljujući svojoj hrabrosti, nepokolebljivosti i poštenju.

Percy Jackson i bogovi Olimpa – Knjiga druga: MORE ČUDOVIŠTA

Percy Jackson u sedmom je razredu imao izuzetno mirnu školsku godinu. Niti jedno mu se čudovište nije približilo. Ali kad se zadnjeg dana škole nevina igra graničara između Percyja i njegovih školskih kolega pretvori u bitku protiv grupe gadnih kanibalskih divova, situacija postaje – gadna. Loše se vijesti nastavljaju nizati kad se iznenada pojavi i njegova prijateljica Annabeth: tajanstveni je neprijatelj otrovao čarobnu granicu koja štiti Kamp junaka miješane krvi i ako uskoro ne pronađu lijek, bit će uništeno jedino sigurno mjesto za polubogove.

Percy i njegovi prijatelji moraju otploviti u More čudovišta kako bi spasili Kamp. Ali prije toga Percy će otkriti iznenađujuću obiteljsku tajnu zbog koje se pita je li biti Posejdonov sin čast ili samo okrutna šala.

U ovom napetom i zabavnom nastavku romana Kradljivac groma Rick Riordan očarava svojim pripovjedačkim darom, majstorskim miješanjem grčke mitologije sa suvremenim svijetom te umijećem da zadrži čitatelja u neizvjesnosti tijekom cijeloga romana dodajući upravo onoliko humora koliko je potrebno.

Percy Jackson i bogovi Olimpa – Knjiga treća: TITANOVA KLETVA

Percy Jackson odazove se na hitan poziv svog uznemirenog prijatelja Grovera i odmah se priprema za bitku. Svjestan je da će mu biti potreban njegov pouzdani mač Brzac i da neće uspjeti bez pomoći svojih prijatelja polubogova, ali i mame koja ga vozi na mjesto sastanka.

Polubogovi se žure spasiti Grovera, ali otkrivaju da pomoć ustvari treba dvoje polubogova koje je on pronašao. No tu nije kraj iznenađenjima. Kron, gospodar titana, postavio im je opaku zamku i mladi su junaci naivno upali u nju. K tome, netko je oteo boginju Artemidu, a Percy i njegovi prijatelji moraju otkriti tko je dovoljno moćan za takvo što.

U trećem nastavku silno napete serije Percy se suočava s najopasnijim izazovom dosad – zastrašujućim proročanstvom titanove kletve. Rick Riordan u priču iz suvremenog svijeta vješto upliće mnoštvo likova iz grčke mitologije te na izuzetno zabavan način čitatelje upoznaje s bogatom kulturom i zapadnom tradicijom. Autorov glavni junak Percy u svakom je nastavku sve promišljeniji, ozbiljniji i spreman je poslušati savjet, dok je njegova domišljatost zadivljujuća.

Percy Jackson i bogovi Olimpa – Knjiga četvrta: BITKA ZA LABIRINT

Percy Jackson nije očekivao da će mu prvi dan u novoj školi biti zabavan. Ali kad sretne tajanstvenu poznanicu, a zatim ga po školi počnu naganjati strašna čudovišta odjevena u sportske navijačice, situacija mu opasno izmiče kontroli.

U četvrtom nastavku megahit-serije junaci imaju sve manje vremena jer je rat između Olimpljana i zlog gospodara titana Krona sve bliži. Kronova vojska sprema se napasti čak i njihovo sigurno utočište, Kamp junaka miješane krvi, jer njegove granice više nisu neprobojne. Da bi zaustavili njihov upad u Kamp, Percy i njegovi prijatelji polubogovi moraju poći u potragu kroz Labirint – podzemni svijet koji se neprestano miče i mijenja oblik, i koji iza svakog ugla skriva zapanjujuća iznenađenja.

Percy će i u ovom nastavku uspjeti svladati mnoštvo prepreka, pokazati zašto ga zovu junakom, susrest će mnoga mitska bića od kojih neka mora nadmudriti, a nekih se s pravom bojati. Ovim sjajnim nastavkom autor će oduševiti čitatelje, ali ih na mjestima i raznježiti.