ODLUKA NAJESEN

Tko će naslijediti ravnatelja Baleta HNK Split?

02.08.2016 u 09:45

Bionic
Reading

Nakon razrješenja v. d. ravnatelja Baleta HNK Split Dinka Bogdanića, Kazališno vijeće mora donijeti odluku tko će ga zamijeniti. Intendant HNK Split Goran Golovko smatra kako se to neće dogoditi prije kraja rujna

Intendant Hrvatskog narodnog kazališta Split Goran Golovko potvrdio je u ponedjeljak da je razgovarao s makedonskim plesačem i koreografom Igorom Kirovom o mogućnosti da preuzme vođenje Baleta, a Kirov je rekao novinarima rekao da je spreman prihvatiti se funkcije ravnatelja baletnog ansambla.

Novinare, koji su pratili konferenciju za novinare na kojoj je najavljena nova baletna premijera koeografa Igora Kirova, zanimalo je je li Golovko dao Kazališnom vijeću prijedlog za nasljednika razriješenog v.d ravnatelja Baleta HNK Split Dinka Bogdanića.

Odgovarajući na njihova pitanja, intendant je kazao da još nije jer se unutar kazališta i ansambla obavljaju razgovori i konzultacije, da Kazališno vijeće nema propisanu obvezu do kada treba donijeti odluku, ali da će to najvjerojatnije biti nakon godišnjih odmora krajem rujna.


Rekao je da je u Splitu vrlo sužen prostor za nove kandidate za mjesto ravnatelja Baleta i potvrdio da je službeno razgovarao s Kirovom te dodao da ima zainteresiranih kandidata i kandidatkinja iz zemlje i inozemstva.

Kirov je odgovarajući na novinarska pitanja rekao da je spreman preuzeti vođenje baleta. Podsjetio je da je do sada pripremio tri premijere, rekao da poznaje sve članove ansambla, koje izuzetno cijeni, i zna njihove potrebe. Zbog svega toga je, kazao je, raspoložen preuzeti tu funkciju, a ako se to i realizira, da 'bi bio neizmjerno sretan da nastavi posao s ansamblom'.

‘Sam uspjeh predstava koje sam do sada postavio je dokaz da plesači i ja vrlo intezivno i odlično surađujemo. Nisam zao čovjek. Ako netko želi raditi, može’, kazao je Kirov novinarima.

Dinko Bogdanić je zbog vrijeđanja rumunjske balerine Alexandre Bertee bio od kraja prošle godine pod opomenom pred otkaz, a u svibnju ga je za vrijeđanje prijavila i balerina Tea Jelić, nakon čega je intendant Goran Golovko zatražio od Kazališnoga vijeća da razriješi Bogdanića. Kazališno vijeće razriješilo je Bogdanića dužnosti v.d. ravnatelja Baleta 22. srpnja.