U LISINSKOM

Tjedan glazbe za mlade posvećen impresionizmu i Claudeu Debussyju

06.04.2018 u 13:41

Bionic
Reading

Ovogodišnji 13. Tjedan glazbe za mlade, koji se održava od 9. do 12. travnja 2018. u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, posvećen je Impresionizmu u glazbi te obilježavanju stote obljetnice smrti Claudea Debussyja, francuskog skladatelja i najutjecajnijeg predstavnika europske glazbe s kraja 19. i početka 20. stoljeća koji je svojim stvaralaštvom nadahnuo generacije vrhunskih umjetnika

Tjedan glazbe manifestacija je za djecu i mlade slušatelje koju svakog proljeća zajednički organiziraju Hrvatska glazbena mladež, Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, a ove godine organizaciji su se pridružili i Škola suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu te Moderna galerija.

Program obuhvaća izložbu 'Radost slikanja uz glazbu' tijekom koje će biti izložena likovna djela djece iz vrtića te učenika osnovnih i srednjih škola. Izložba je nastala na osnovi provedenog natječaja čiji je osnovni zadatak bio izraziti glazbenu impresiju željenim likovnim i grafičkim tehnikama.

Glazbena podloga ovoj originalnoj izložbi bila je slušanje glazbe francuskog majstora Claudea Debussyja te upoznavanje mladih s vrijednostima impresionizma kojem je osnovna težnja bila unijeti osobna raspoloženja i impresije u umjetničko stvaranje, od glazbe i slikarstva do književnosti.

Sve pristigle likovne radove ocjenjivale su povjesničarka umjetnosti Biserka Rauter Plančić, profesorica glasovira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Katarina Krpan, akademska slikarica Jagoda Popović te muzikologinja Zdenka Weber. Mladim umjetnicima, sudionicima natječaja, dodijelit će se vrijedne nagrade.

Uz izložbu, koja traje od 9. do 12. travnja, Zagrebačka filharmonija 10. travnja održat će dva koncerta (u 9 i 30 i 11 i 30 sati) na kojima će izvoditi djela Debussya, ali i hrvatskog skladatelja Božidara Kunca koji je u slavnom francuskom inovatoru nalazio inspiraciju. Tjedan će upotpunit će i mladi plesači Škole suvremenog plesa Ane Maletić svojim plesnim izvedbama,

Program se svečano otvara 9. travnja u 11 i 30 sati u predvorju velike dvorane Vatroslava Lisinskog. Sudjelovat će ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević, dirigent i predsjednik Hrvatske glazbene mladeži Tonči Bilić, producentica Zagrebačke filharmonije Davorka Bajić, voditeljica programa Zdenka Weber, ravnateljica Škole suvremenog plesa Ane Maletić Normela Krešić-Vrkljan, ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter i redatelj Ivan Miladinov.