30. lipnja - 2. srpnja

Thrill Blues Festival: Sve je spremno za najveći blues festival u Hrvatskoj

29.06.2023 u 10:10

Bionic
Reading

U Trilj stiže dvadeset imena svjetske i regionalne blues scene, iz ukupno osam država i s tri kontinenta

Sve je spremno za šesto izdanje Thrill Blues Festivala. Bajkoviti dalmatinski gradić Trilj ovog vikenda, od 30. lipnja do 2. srpnja ponovno postaje središte blues zvuka, zahvaljujući najvećem blues festivalu u Hrvatskoj i jednom od najjačih glazbenih događanja ovog oblika u jugoistočnom dijelu Europe. Po programu i organizacijskom obujmu, bit će ovo najveće izdanje festivala do sada, a na pozornicu smještenu u Gradskom parku stat će dvadeset imena svjetske i regionalne blues scene, iz ukupno osam država i s tri kontinenta.

Vodeće ime festivala svakako je cijenjeni američki gitarist i skladatelj Robben Ford, kojeg je magazin Musician uvrstio među 100 najboljih svjetskih gitarista. U svojoj bogatoj karijeri svirao je turneje i glazbeno surađivao s Milesom Davisom, Bobom Dylanom, Joni Mitchell, Dizziem Gillespiem, pa čak i grupom Kiss, a prošle je godine bio gost na talijanskom dijelu europske turneje Eric Claptona. Objavio je trideset albuma te ima i pet Grammy nominacija. Ovaj vrhunski glazbenik do sada nije nastupao u ovom dijelu Europe, stoga će njegov nastup u subotu, 2. srpnja na Thrill Blues Festivalu ujedno biti i njegov premijerni i ekskluzivni nastup u regiji.

Uz njega, svoj nastup je potvrdila i Sharrie Williams, afroamerička pjevačica koju krasi nadimak'The Princess of Rockin' Gospel Blues', koja je već tri puta bila nominirana za prestižnu nagradu Blues Music Awards, a 2012. je osvojila i nagradu za Blues Album Of Year. Publika njen nastup također može očekivati u subotu, 2. srpnja.

Ove godine posebno mjesto u programu festivala imaju francuski bluzeri. Francuska je jedna od najjačih europskih blues država te hrvatski blues suradnik i prijatelj već dvanaest godina. Umjetnički direktor festivala Boris Hrepić Hrepa i njegov matični bend Sunnysiders već godinama njeguju suradnju s francuskom blues scenom, tako da su francuski bluzeri u Trilju prisutni još od prvog izdanja festivala. Na ovogodišnje izdanje festivala stižu The Wacky Jugs, pobjednici prošlogodišnjeg International Blues Challengea u Memphisu kao prvi francuski i uopće neamerički pobjednici tog svjetskog prvenstva u blues bendovima. Stiže i roots blues duo s francuskim šarmom Two Roots Duo. Također, svoje predstavljanje uživo imat će i mlada francuska blues nada, 14-godišnji Valentin Vasseur, koji će nastupiti s bendom The International Crossroads Project.

Šesto izdanje Thrill Blues Festivala održava se od 30. do 2. srpnja u Gradskom parku u Trilju, a ulaz je slobodan. Prema bogatom programu sasvim je jasno kako će ovaj dalmatinski gradić na jugu Hrvatske kroz tri dana ponovno postati magična glazbena oaza, oblikovana u europsko središte blues glazbe. Detaljan dnevni program dostupan je na službenim Facebook i Instagram stranicama festivala.

Organizator festivala je Turistička zajednica grada Trilja, a događanje je omogućeno uz podršku Splitsko- dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Trilja i Hrvatske turističke zajednice.