U ČAST GENIJU

Teslin njujorški lab uskoro postaje muzej!

28.05.2013 u 11:09

Bionic
Reading

Grupa znanstvenika entuzijasta sakupila je preko online donacija 1,3 milijuna dolara u šest tjedana te su otkupili laboratorij u blizini New Yorka, u kojem je radio slavni vizionar. U planu je izgradnja muzeja i memorijalnog centra Tesla

Nikola Tesla otkrio je okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja. Rođen je u mjestu Smiljan kod Gospića, a preminuo je u New Yorku 1943.

Znanstvenik je svoje eksperimente provodio u laboratoriju u Shorehamu, gradiću udaljenom stotinjak kilometara od New Yorka, a napustio ga je 1917. godine. Volonteri Znanstvenog centra Tesla, smještenog u Wardenclyffeu na Long Islandu, već su gotovo dva desetljeća nastojali otkupiti imanje. Cijela situacija pokrenula se s mrtve točke kad je stripaš Matthew Inman, inače veliki Teslin obožavatelj, počeo promovirati akciju online sakupljanja donacija preko svoje službene stranice theoatmeal.com.

'Osjećamo se vrlo uzbuđeno i zahvalno što smo ostvarili zadani cilj', kazala je Jane Alcorn, predsjednica Znanstvenog centra Tesla. Naime, zahvaljujući Inmanovom angažmanu, njezina grupa prošlog je tjedna konačno finalizirala kupovinu posjeda na kojem se nalazi bivši Teslin laboratorij za 850.000 dolara. U roku od samo šest tjedana sakupljeno je preko 1,3 milijuna dolara od 33.000 donatora u Americi, dok je ostatak 'raspoređen' u 108 zemalja.

'To je samo prvi korak u kreiranju memorijalnog i znanstvenog centra posvećenog Tesli, kako bi cijeli svijet mogao spoznati njegov genij', najavila je Alcorn.

Procijenila je da će biti potrebno dodatnih 10 milijuna dolara za kompletno renoviranje posjeda te kako je osnovni cilj njezine grupe da osigura kompleks od potencijalnih ispada vandala.