SVE O VELIKOM ZNANSTVENIKU

Tehnički muzej predstavio aplikaciju Tesla lab

11.07.2016 u 14:48

  • +9

U Tehničkom muzeju Nikole Tesle predstavljen novi natpis i interaktivna aplikacija

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

Bionic
Reading

Skoro godinu dana nakon što je Tehnički muzej dobio ime Nikole Tesle u ponedjeljak je, u povodu 160. obljetnice rođenja tog velikog znanstvenika koji je životni put započeo u Hrvatskoj i svojim izumima zadužio svijet, predstavljen novi natpis na pročelju muzeja - Teslin potpis izveden u neonu.

Autor idejnog rješenja je arhitekt Željko Kovačić, koji je ranije projektirao i Teslin kabinet u Muzeju te neonski potpis na ulazu u njega, odabravši tu svjetleću formu s obzirom na Teslin rad na uređajima za proizvodnju, prijenos i primjenu izmjeničnih struja.

Kovačić je podsjetio kako je Tesla na svjetskoj izložbi u Chicagu 1893. izložio neonske cijevi, a još jedna poveznica za novi natpis je što u muzejskom kabinetu koji predstavlja njegove najpoznatije pokuse, s pomoću visokofrekventne struje neonskim cijevima u kabinetu demonstrira rasvjeta.

"Tesla je predvidio vrijeme neonskih reklama bez kojih se danas ne može zamisliti svijet, tako će i njegov potpis, koji će biti osobito vidljiv po noći, privlačiti posjetitelje u Muzej", rekao je Kovačić.

Predstavljena je i nova interaktivna aplikacija "Tesla lab", koja će omogućiti da se, iako ne dođu u muzej u vrijeme izvođenja pokusa, posjetitelji s njima upoznaju putem svojih pametnih telefona.

Aplikaciji se pristupa putem preglednika weba, a prikazuje i informacije o Nikoli Tesli, njegovom životu, pokusima, nacrtima i izumima, donosi i kviz. Razvio ju je student FER-a Tomislav Hren, pod mentorstvom profesora Marina Vukovića.

Ravnateljica Tehničkog muzeja Markita Franulić zadovoljna je što taj muzej sve više spaja tehnološke inovacije, znanost i kulturu i s čime će, najavila je, nastaviti u ostalim programima vezanima uz Teslu.

"Interes za Nikolu Teslu je ogroman, no trebalo bi još više privući pozornost na njega, pa je i inicijativa preimenovanja muzeja dio priče brendiranja Tesle kao čovjeka koji je na svoj znanstveni i životni put krenuo iz Hrvatske, a čija je baština i baština svijeta", istaknula je Franulić.

S tim se ciljem u Teslinom kabinetu svakodnevno izvode demonstracije njegovih pokusa (godišnje ih je više tisuća), a napravljeni su i suveniri s novim vizualnim identitetom, majice i torbe vezane uz Teslu.

U povodu Teslinog rođendana kustos Renato Filipin pripremio je besplatno predavanje uz pokuse "Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet".