NEMATERIJALNA KULTURNA BAŠTINA

Tango uvršten na UNESCO-vu listu

30.09.2009 u 11:10

Bionic
Reading

Tango, ples argentinskog i urugvajskog podrijetla koji se danas pleše u cijelome svijetu, uvršten je u UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine na sjednici u Abu Dhabiju u srijedu, doznaje se od diplomatskih izvora

Pojam nematerijalne kulturne baštine kojoj gdjekad prijeti uništenje ili nestanak, obuhvaća običaje, znanje i vještine koji su dio kulturne baštine neke skupine ili zajednice. UNESCO je nedavno objavio da je dopunio popise svjetske kulturne baštine na kojima su se našle stotine prirodnih i kulturnih spomenika.

"UNESCO je odlučio uvrstiti tango u nematerijalna kulturna dobra", rekao je diplomatski izvor u Abu Dhabiju.

"Argentinska i urugvajska tradicija tanga koji je danas stekao ugled u cijelome svijetu, rođena je u siromašnim predgrađima Buenos Airesa i Montevidea, u porječju Rija de la Plata", ističe UNESCO na svojoj mrežnoj stranici.

"Tango koji se obično pleše u plesnim dvoranama Buenos Airesa i Montevidea, širi po cijelome svijetu svoj duh zajedništva, prilagođujući se promjenama u svijetu koje donosi vrijeme", dodaje ta UN-ova agencija za prosvjetu, znanost i kulturu.