NEUVJERLJIVA SATIRA

T. S. Eliotu smetale Orwellove svinje

30.03.2009 u 12:41

Bionic
Reading

Jednu od najpoznatijih političkih satira, 'Životinjsku farmu' Georgea Orwella, pjesnik i kritičar T. S. Eliot odbio je objaviti, proglasivši djelo neuvjerljivim

U pismu iz 1944. godine T. S. Eliot svojem mlađem kolegi GeorgeuOrwellu objašnjava da njegova knjiga 'Životinjska farma' neće na policeknjižara jer je neuvjerljiva i zagovara trockizam.

Eliot je tada radio za izdavačku kuću Faber&Faber, a Orwellu jeporučio da bi njegovo djelo samo uzburkalo političku klimu. Posebno muje zasmetala alegorijska karakterizacija svinja, prenosi Guardian.Krmak Napoleon čiji je lik utemeljen na liku diktatora Josifa Staljinaglavni je negativac i protjeruje dobrodušnog Snowballa, čiji likpredstavlja Lava Trockog. Američko-engleski pjesnik i kritičar jesmatrao da je Orwellova namjera bila veličanje trockizma i oštrokritiziranje staljinizma.

'Nema dokaza da je to ispravno gledište iz kojega treba kritiziratipolitičku situaciju. Slažemo se da je riječ o iznimnom djelu, radnja jevrlo stručno obrađena i uspijeva zadržati pozornost čitatelja, što jesamo rijetkim autorima pošlo za rukom još od Swiftova Gulivera', pisaoje Eliot.

'Životinjsku farmu' je objavila izdavačka kuća Secker and Warburg 1945.godine. Slavu je doživjela za vrijeme 1950-ih godina prošloga stoljećate otada slovi za jedno od najznačajnijih satiričnih djela. Orwell uknjizi ismijava i oštro kritizira sovjetski totalitaristički režim iStaljina.