U DJEČJEM KAZALIŠTU DUBRAVA

Svečano otvorena 13. Noć kazališta

20.11.2021 u 20:54

Bionic
Reading

Igrokazom nove maskote Dječjeg kazališta Dubrava, lutke Super Dubravka, te uz pozive svima da dođu u što većem broju u kazalište, u subotu je u tome zagrebačkom teatru svečano otvorena 13. Noć kazališta u kojoj sudjeluje 60 kulturnih ustanova u 40 mjesta diljem Hrvatske

U ime organizatora, u povodu službenog početka programa 13. Noći kazališta poruku je javnosti uputio ravnatelj Narodnog sveučilišta Dubrava Željko Šturlić. Istaknuo je kako mu je drago što ove godine, usprkos pandemijskim okolnostima i nakon prošlogodišnjeg online izdanja Noći kazališta, publika ponovo uživo prisustvuje programima koje su za njih u velikom broju pripremile kulturne institucije diljem Hrvatske.

"Noć kazališta zamišljena je s ciljem razvoja kazališne publike, u svim sredinama i za sve ljude, posebno one kojima kazalište i nije svakodnevno dostupno. Gledano u cijelosti, u tome svakako uspijevamo, kazališne predstave igraju se na ovaj dan u tim malim sredinama i interes publike je veliki", rekao je Šturlić.

Projekt začet upravo u Dječjem kazalištu Dubrava u međuvremenu se proširio i izvan granica Hrvatske, te mu se svake godine priključuje više europskih zemalja, a ove godine u Europskoj noći kazališta unatoč pandemijskim uvjetima sudjelovala su kazališta iz Češke, Slovačke, Austrije, Bugarske te Bosne i Hercegovine.

Planovi za naredne godine – uz vjeru da se pandemija smanji i nestane – veliki su, rekao je Šturlić: "Želimo se čvršće povezati s drugim europskim kazališnim kućama, kroz razmjenu kazališnih programa, zajednička otvorenja u Hrvatskoj i zemlji partneru, međunarodna partnerstva u provedbi projekta, ali i bolje sufinanciranje mjerodavnih institucija kako bi se omogućilo kvalitetnije i sveobuhvatnije promoviranje kazališta".

"Svjesni smo da je to veliki projekt, ali uz razumijevanje državnih i gradskih uprava, te lokalnih sredina, turističkih zajednica, zajedničkim ćemo naporima uspjeti postići zacrtano - Kazalište za male i velike, kazalište za sve", poručio je.

Otvorenje je započelo kratkim igrokazom koji su izvele glumice Monika Mihajlović i Ana Maria Štefanac. Predstavile su Super Dubravka, novu maskotu Dječjeg kazališta Dubrava, lutku iz ruku glumca Jakova Gavrana, te pozvale sve da dođu u kazališta, a posebno mlade, kojima je to u pandemiji i dopušteno bez ograničenja.

Uvođenjem maskote Dječje kazalište Dubrava ujedno najavljuje zaokret u sadržaju za najmlađu publiku: malu lutkarsku scenu kojom to kazalište, koje je obilježilo 67 godina postojanja, nastavlja njegovati i razvijati svoje programe za djecu.

Nakon svečanog uvoda, Dječje kazalište Dubrava prikazalo je za svoju dječju publiku svoju predstavu "Robin Hood" u režiji Ive Srnec Hamer, a u programu je u subotu i hit komedija "Šund naš svagdašnji" redatelja i pisca Roberta Krajinovića.

Slavlje kazališta u živoj interakciji umjetnika i publike

Noć kazališta tradicionalno se održava treće subote u studenome, a ove godine u njoj sudjeluje 60 kulturnih ustanova u 40 mjesta diljem Hrvatske. Manifestacija koja je 2008. krenula u samo dva kazališta, tokom godina se proširila na čitavu Hrvatsku i razvila u trodnevno slavlje kazališnih i popratnih programa.

Tako je 13. Noć kazališta započela već u petak, 19. studenoga, izvedbama u Bujama, Dugom Selu, Krapini, Koprivnici i Opatiji. Središnja manifestacija, u subotu 20. studenoga, u kojoj sudjeluje većina kazališta, u mnogim je kazalištima započela već od jutra s programima za djecu i mlade, a sve će završiti u nedjelju, 21. studenoga, programima koje su za svoje posjetitelje pripremili sudionici u Županji i Hvaru.

Iako ove godine ponovo u pandemijskim okolnostima no ipak ponovo u živoj interakciji kazališnih umjetnika i publike, mnoga su kazališta pripremila i popratne programe za svoju publiku - izložbe, različite dramske, plesne i kreativne radionice, otvorene probe, posjete kazališta sa stručnim obilascima i razgovorom s umjetnicima, te degustacije proizvoda lokalnih OPG-ova, a sve pod strogim epidemiološkim mjerama.

Kao i svake, i ove godine u manifestaciji sudjeluju od nacionalnih do amaterskih skupina i družina, od Hrvatskih narodnih kazališta u Osijeku, Splitu, Šibeniku, Varaždinu i Zadru, te Istarskog narodnog kazališta u Puli, do velikog broja javnih gradskih kazališta, nezavisnih kazališta, kulturno-umjetničkih društava, amaterskih družina i kazališta. U 13. Noći kazališta sudjeluju i dva otoka – Šolta i Hvar, a ove godine po prvi puta programu se priključio Oklaj.

Popis svih sudionika s detaljnim programima dostupan je na mrežnim stranicama Noći kazališta.

Noć kazališta održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, te počasnog pokroviteljstva hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.