POVODOM 75. ROĐENDANA

Superman dobio neautoriziranu biografiju

15.04.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih stripovskih junaka na svijetu Superman dobio je prvu, neuatoriziranu biografiju! Znalac stripa Glen Weldon napisao je 'Superman: An Unauthorized Biography', čiji je nakladnik kuća Wiley, a knjiga otkriva zašto je Čovjek od čelika ostao tako dugo popularan te koliko se mijenjao kroz desetljeća

Ove godine se proslavlja 75 godina otkako se Superman prvi put pojavio na stranicama stripa, čega će vrhunac najvjerojatnije biti najnoviji film o ovom superheroju, čija je premijera zakana za ljeto. No zato se već u američkim knjižarama pojavila knjiga 'Superman: An Unauthorized Biography' Glena Wedona, koji inače radi kao kritičar devete umjetnosti za National Public Radio (NPR).

Riječ je, kako naslov duhovito sugerira, o neautoriziranoj biografiji Supermana, koja prati sve transformacije koje je ovaj slavni stripovski lik doživio kroz desetljeća. Wedon analizira i kako je moguće da je jedan tako plemenit lik, koji uvijek stavlja druge pred vlastite potrebe, uspio stvoriti toliku fascinaciju među ljudima, od kojih su neki postali fanatici Supermanova kulta.

S druge strane, u knjizi se prikazuje i od kojih su već postojećih strip-junaka kreatori Supermana Jerry Siegel i Joe Schuster 'posudili' određene osobine, poput nekoć slavnog The Shadow. Tako se Superman smješta i u širi komercijalno-umjetnički kontekst, što se može vidjeti i po transformacijama koje je tijekom burnih šezdesetih i u stripu doživljavao lik Supermana.

Američka kritika je pozitivno ocijenila 'Superman: An Unauthorized Biography', ističući ogromnu erudiciju koju autor Glen Wedon očito posjeduje, ali i hvaleći njegov opušteni stil 'koji se čini kao da razgovarate s prijateljem o zanimljivoj temi', kako je konstatirano u kritici na AV Club