festivalski vodič

Što svakako morate posjetiti na Design Districtu

13.06.2017 u 15:41

Bionic
Reading

Drugo izdanje festivala Design District Zagreb, koji počinje 13. lipnja, a čiji je cilj prezentirati sve kreativne inicijative koncentrirane u gradskoj zoni čija je arterija Martićeva ulica, trajat će do 18. lipnja, svaki dan od 8 do 22 sata. Otkrivamo što trebaju posjetiti ljubitelji arhitekture, a što knjigoljupci, koje su top izložbe i kada počinju najbolje radionice

Arhitektura

Palača burze i Vitićev neboder samo su neke od arhitektonskih ljepota Design Districta, 'kreativne zone Martićeva', odnosno četvrti koju omeđuju Šubićeva, Zvonimirova, Račkoga, Draškovićeva i Vlaška. Svakim danom od 15. do 18. lipnja (od 11 do 12 sati) David Kabalin, Denis Ristivojević i Karla Surać iz Oris Kuće arhitekture organiziraju stručna vodstva kroz arhitektonsku baštinu u spomenutoj zoni, a za one koji žele znati (još) više 17. lipnja povjesničar umjetnosti Krešimir Galović nudi povijesno-preglednu turu Districtom. Polazišna točka je Celiko centar, Tomašićeva 10, u 17 sati.

Hrvatska narodna banka, osim toga, tijekom festivala otvara svoja vrata za razgledavanje Okrugle dvorane, glavne prostorije nekadašnje Zagrebačke burze za robu i vrednote, palače koja je otvorena prije točno devedeset godina, u lipnju 1927. S arhitekturom i poviješću zgrade posjetitelje će upoznati povjesničarka umjetnosti i antropologinja Ines Merkl 14. lipnja (11 - 12 i 15 - 16 sati) te 16. lipnja (11 - 12 i 15 - 16 sati).

  • +7
Pripreme za Festival Design District Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Umjetnost / dizajn

Novi autentični zagrebački suveniri, nastali kroz projekt 'Komadić Zagreba', u suradnji dizajnera, primijenjenih umjetnika, obrtnika i drugih proizvođača materijalne kulture, mogu se pogledati u Privremenoj galeriji (Bauerova 9) tijekom cijelog festivala, dok izložba 'Nezavisni prostori - prostori nezavisnih' traje samo jedno poslijepodne na malom trgu ispred Bookse (14. lipnja, 17 - 22 sata).

Na njoj će se predstaviti povijest društvenih centara i klubova širom Hrvatske, u kojima od sredine 90-ih do danas djeluju organizacije nezavisne kulture. Građani će na panou s upitnikom moći ostaviti prijedlog zapuštenih ili napuštenih prostora koji bi se mogli otvoriti i početi koristiti. Tijekom cijelog festivala u Staroj vojnoj bolnici (Vlaška 87, 1. kat) otvorena je 'Kvart osobno', izložba fotografija mlade fotografkinje i dizajnerice Marije Gašparović, članice tima festivala Design District Zagreb, koje su nastale 2016. i 2017. godine, tijekom priprema za prvo, odnosno drugo izdanje festivala.

Knjiga

U jednakoj mjeri zbirka kratkih priča koliko i enciklopedija, 'An Illustrated History of Slavic Misery', doslovno prevedeno 'Ilustrirana povijest slavenskog jada', duhovita je povijesna vožnja kroz evoluciju deset dominantno slavenskih nacija Europe: od nasilnih ratnih kolovođa i srednjevjekovnih kraljeva do boraca za slobodu, inovatora u znanosti i jednog lika koji izgleda kao Postman Pat. Autor je britanski novinar John Bills, koji je svoja slavenska iskustva dosad prikupio živeći u Mostaru, Beogradu, Ljubljani i Pragu. Knjigu predstavlja 18. lipnja u 19 sati u Parku fra Grge Martića (Booksa).

Na istom mjestu 16. lipnja (19 - 20 sati) održava se 'Raspričavanje', pod vodstvom Luke Ostojića, na kojem se od slučajnih prolaznika traži da u skupinama do pet članova i u 45 minuta smisle priču. Kvaka je u tome da u nju moraju uvrstiti tri pojma i predmet koji dobiju od voditelja. U parku kod Bookse se od 14. do 18. lipnja (12 - 22 sata) održava i Sajam malih izdavača, na kojem s novim hit-naslovima, ali i starim klasicima sudjeluju, među ostalim, Antibarbarus, DAF, Durieux, Meandarmedia, Pelago, Sandorf i Oceanmore, na čijem će štandu 14. lipnja hvaljeni domaći pisac Kristian Novak potpisivati knjige 'Črna mati zemla' i 'Ciganin, ali najljepši'.

Film

Tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća nastalo je nekoliko filmova u kojima Zagreb nije bio samo scenografija, već upečatljiv protagonist. Saznajte kako je kamera nekoć voljela Zagreb gledajući odabrane klasike hrvatskog filma ('Moj stan' Zvonimira Berkovića i 'Ljubica' Kreše Golika), uz kratak uvod autorice programa Sonje Leboš, kao i neobaveznu diskusiju poslije projekcija. Program 'Kako je kamera voljela zagreb' održava se 15. lipnja u Parku 100. brigade od 21.30 do 23 sata.

Glazba

Škrabica je glazbeni program koji se u klubu Booksa održava već tri godine. Osmislio ga je i pokrenuo Booksin prijatelj, suradnik i susjed Ante Perković, kojemu su se brzo pridružili Nina Romić i Luka Belani. Kad se ovaj trojac posvetio nekim drugim projektima, zamijenio ih je prvo Adam Semijalac (Bebe na vole), dok danas Škrabicu uređuje i vodi Andrija Škare. Na koncertu 'Škrabica' u spomen Anti Perkoviću 15. lipnja u 21 sat u Parku fra Grge Martića nastupaju Nina Romić i Luka Belani, a pridružit će im se i U pol’ 9 kod Sabe, bend kojem se Ante s velikim veseljem pridružio koncem prošle godine, ali nažalost nisu stigli odsvirati više od jednog koncerta zajedno.

Radionice

Od brušenja noževa, izrade predmeta sentimentalne vrijednosti ili neverbalnih osjećajnih stripova, do dizajniranja vlastitog sladoleda, drugo izdanje festivala Design District Zagreb nudi mnoštvo radionica, od kojih se ističu 'Ulične mudrosti' svjetske putopiskinje i stanarke Design Districta Anje Mutić i 'Mapiranje mirisom' umjetnice Barbare Šolić. 'Ulične mudrosti' (17. lipnja, 10 - 14 sati, Park fra Grge Martića kod Bookse) sudionicima će otkriti kako ulice koristiti kao nevidljivo sveučilište, mjesto vječite inspiracije, a 'Mapiranje mirisa (15. lipnja, 10 - 14 sati, Pogon, Mislavova 11) omogućit će im da susjedstvo istraže kroz pseću perspektivu, njuškajući. Nalaze će pretvoriti u kolektivni vodič gradskih mirisa.

Detaljan program potražite na službenoj stranici festivala.