IZLOŽBA U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Što nakon Krize i Apatije?

19.12.2013 u 14:07

Bionic
Reading

Izložba 'Apatija' na kojoj sudjeluje 50-ak hrvatskih umjetnika sa stotinjak radova otvara se 19. prosinca u Klovićevim dvorima. S kustosom Mladenom Lučićem razgovarali smo o odabiru radova te kako se društvena stvarnost odražava u njima

'Apatija' je svojevrsni nastavak izložbe 'Kriza' održane prije četiri godine u Puli.

'Tada je 50 umjetnika konstatiralo stanje, sve ono što nam se dešava. Kad sam radio 'Krizu', radovi su bili provokativniji, bilo je žešćih reagiranja, međutim kako je društvena stvarnost išla dalje, tako su ljudi pomalo tonuli u letargiju. To se dogodilo i umjetnicima, nije više bilo bunta ili revolucionarnih pomaka, već je došlo do stvaranja intimnijih zapisa. Umjetnici su reagirali na stanje povlačenjem u osamu svojih ateljea, te stvaraju intimističke radove koji se referiraju na našu društvenu stvarnost', kazao je Mladen Lučić

Većina radova odiše teškom atmosferom i određenom melankolijom, ali oni ipak sadržavaju i potrebnu dozu ironije, sarkazma i duhovitosti.

'Nisam naručivao radove za ovu izložbu, nego sam izabrao ono što sam vidio u zadnje tri godine i što je odgovaralo temi. Nisam pozivao umjetnike koji su na neki način aktivisti i agitatori stvarnosti, jer oni reagiraju žestoko. Htio sam da se vidi stanje duha - letargija, da se podvuče jedna granica i da je sad tome kraj.

Je li nastavak optimističan ili pesimističan, ne znam, ja se nadam da umjetnost ima snagu da nadilazi stvarnost i da izložba daje poruku da nas očekuje nešto drugo', zaključio je.

U video prilogu pogledajte radove izložbe 'Apatija' u Klovićevim dvorima