od 13. do 15. svibnja

Stiže nam 44. SFeraKon, a s njime i važni međunarodni gosti iz žanra spekulativne fikcije

06.05.2022 u 11:27

Bionic
Reading

Godišnja konvencija znanstvene fantastike, 44. SFeraKon, održat će se na Fakultetu elektrotehnike i računarstva od 13. do 15. svibnja uz zanimljiv program i međunarodne goste

Kako se ističe u najavi, SFeraKon je najstarija i najveća hrvatska konvencija koja okuplja ljubitelje znanstvene fantastike, fantastike, horora i srodnih žanrova u ovom dijelu Europe. Održava se u organizaciji Društva Sfera, a u njoj godišnje sudjeluje više od tisuću fanova književnosti, stripa, filmskih i drugih umjetnosti, videoigara i igara na ploči, sve u znaku žanra spekulativne fikcije.

Kao posebni gosti 44. SFeraKon-a u Zagreb dolaze cijenjeni filmski kipar Brian Muir, koji je radio na filmskom serijalu "Ratovi zvijezda", te Francesco Verso, talijanski pisac, prevoditelj i urednik, dobitnik brojnih književnih nagrada, autor niza romana objavljenih u SAD-u, Velikoj Britaniji i Kini, aktivan u kineskom fandomu, koji će na SFeraKon-u održati radionicu o pisanju u podžanru Solarpunk.

Kao treća počasna gošća najavljena je cosplayerica Fellight Cosplay iz Belgije, koja će uz pokazivanje svojih kostima i oklopa iz video igre "World of Warcraft" s posjetiteljima podijeliti svoje tajne izrade kostima, ali i sudjelovati u žiriranju cosplay natjecanja na SFeraKonu. Svi zainteresirani za sudjelovanje na cosplay natjecanju mogu se prijaviti na web stranici konvencije, a pobjednik će imati prilike sudjelovati na međunarodnom cosplay natjecanju ICCC kao predstavnik Hrvatske.

Kao i svake godine, na konvenciji će se predstavljati niz udruga i umjetnika koji se bave znanstvenom fantastikom, a posjetitelji svih uzrasta moći će uživati u brojnim predavanjima, igraonicama, sajmu knjiga, prodajnoj izložbi i drugom raznovrsnom programu, kao što je predavanje domaće drugoplasirane na međunarodnom studentskom natjecanju za odabir najboljih 3D-printanih nastambi na Marsu.

Također, održat će se niz spisateljskih radionica, te predavanja za prevoditelje, izdavače i čitatelje.

Na Svečanoj skupštini Društva SFere, otvorenoj za sve posjetitelje, za vrijeme SFeraKona dodjeljivat će se nagrade za dječji umjetnički natječaj SFERICE te prestižna književna nagrada SFera za najbolje domaće žanrovske radove izdane u prošloj godini.

Sve informacije o programu 44. SFeraKon-a dostupne su na mrežnim stranicama konvencije.

Manifestacija se održava uz podršku Ureda za kulturu Grada Zagreba te Ministarstva kulture RH.