od 14. do 17.06.

Stiže 11. CirkoBalkana - festival suvremenog cirkusa

06.06.2023 u 11:49

Bionic
Reading

Zagrebačku će kulturnu ponudu od 14. do 17.06. obogatiti 11. po redu festival suvremenog cirkusa CirkoBalkana

Ove godine, prvi put nakon jubilarnog 10. izdanja, festival dobiva novi smjer i u fokus stavlja zračne akrobacije, predstavljajući publici predstave i umjetničke istraživačke procese koji se odvijaju u zraku. Time festival dobiva podnaslov MONODISCIPLINA, što je svojevrsni zaokret u konceptu te samoj programaciji koja je svedena na odabir predstava koje se temelje na samo jednoj cirkuskoj tehnici, stoji u priopćenju.

Cilj je, tijekom narednih godina, zaroniti dublje u pojedine cirkuske tehnike i publici otkriti raznolikost izvedbenih vokabulara unutar pojedinačnih suvremenih cirkuskih mikrosvemira, dodaje se u priopćenju. Festival će, tijekom osam dana radionica i četiri dana izvedbi, predstaviti raznolikost i potencijale zračnih tehnika kako domaćih, tako i gostujućih autora i autorica. Publika će imati priliku vidjeti neke od naprosperitetnijih umjetnika i umjetnica u ovoj tehnici. Uz zagrebačkoj publici poznate autorice Nikolinu Komljenović i Doru Komendu, tu je i predstava "La Donna Lampada" izvrsne katalonske umjetnice Laie Picas Rodoreda (IT/ESP) prvi dan festivala, te predstava Cie Circo Nagual (FR/MX): Ofrenda koja progovara o meksičkoj tradiciji na suvremeni način, a koja zatvara izvedbeni program Festivala.

Organizator izdvaja i jedinstvene i atraktivne radionice LETEĆEG TRAPEZA francuske cirkuske škole Turbul`, otvorene kako za profesionalce tako i za građane, koje će se odvijati od 11-16.6. Za pristup radionicama potrebne su prijave.

Zanimljivost festivala je i ta da se program odvija u pravom cirkuskom šatoru, što publici pruža jedinstven doživljaj gdje se tradicionalni cirkus spaja sa suvremenim. Od predstava predstavit će se svjetski i regionalni profesionalni cirkuski umjetnici iz Francuske, Meksika, Italije/Španjolske, Švicarske, Srbije i Hrvatske, završava se u priopćenju.

IZVEDBENI PROGRAM:

14.6. Srijeda

19:00 Performans na letećem trapezu (FR), Savski nasip

20:00 Laia Picas Rodoreda/Cia La Llucana (IT/ESP): La Donna Lampada, Šator

15.6. Četvrtak

21:00 Nikolina Komljenović/ekscena (HR): Tanka Linija, Savski nasip

22:00 Pro-zračni OPEN STAGE, Šator

16.6. Petak

20:00 Dora Komenda /Cirkus Kolektiv (HR): Konstrukt, prezentacija rada u nastajanju, Šator

20:30 Circooltora, Signora Gomez (CH)

17.6. Subota

20:00 Cie Circo Nagual (FR/MX): Ofrenda, Šator

Ulaznicama možete pristupiti putem sustava entrio.hr, a uz ulaznice za pojedine izvedbe dostupne su i festivalske ulaznice.

RADIONICE:

11. - 16.6.2023.

11. - 16.6. LETEĆA TURNEJA

Radionica letećeg trapeza

- profesionalne radionice od 10:00-13:00 - prijavi se OVDJE

- drop in radionice 12. 13. i 15. 6. 2023., od 17:00-19:00 - prijave na e mail: petra.cirkorama@gmail.com

- otvorene radionice- za sve koji žele probati letjeti: 11. i 16.6. od 17:00-19:00, prijave na licu mjesta 30 minuta ranije

14.-15.6. Radionica Slack rope-a; hodanje po opuštenom užetu

Voditeljica: Eva Cermak (Circooltura)

15. - 16.6. od 15:00 do 18:30

Velika dvorana Pogona Jedinstvo

Radionica zračne akrobatike

Voditelj: Jabber Daniel Bonfil (Cie Circo Nagual)

Više o cijelom programu i festivalu pratite na stranici i društvenim mrežama (FB, Instagram) CirkoBalkane i Cirkorame, te samom eventu na FB.

Osim izvedbi i radionica, najavljeni su i glazbeni sadržaji uz bandove "KUDIKAMO?" i "Martin Ladika / TriNiti" i kvalitetno druženje. Festival se zatvara u suradnji s programom Močvare uz zvuke programa APOCALIYPSE DUB NIGHT.

Uskoro više informacija o pojedinim predstavama i popratnom programu, kao i o cijeni i načinu na koji možete doći do svojih ulaznica. Organizatori zadržavaju pravo izmjene programa na otvorenom, u slučaju vremenskih nepogoda. Festival organiziraju Cirkorama iz Zagreba i Cirkusfera iz Beograda a realizira se uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Teatroskopa - Southeastern European Network for Performing Arts, Grada Zagreba - gradskog ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zaklade Kultura nova, Francuskog Instituta, te u suradnji s Pogonom - Zagrebačkim centrom za nezavisnu kuturu i mlade i BarabaDub SoundSystem-om.

Zdravu prehranu umjetnika i umjetnica omogućuju : Vedrini, Annapurna i Biovega

Vizualni identitet festivala: Marin Remić @Smelly Feet Guy