AFERA O SUKOBU INTERESA

Sporna imovinska kartica ministrice kulture

06.05.2013 u 12:07

Bionic
Reading

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prijavljena je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer je imenovala Kulturno vijeće za knjigu i nakladništvo koje je dvotjedniku za kulturu Zarez u njezinu suvlasništvu dodijelilo 600 tisuća kuna. U njezinoj imovinskoj kartici postoji samo napomena da više nije direktorica Druge strane d.o.o., nakladnika Zareza, bez podatka o poslovnom udjelu

Suvlasnički udio u Drugoj strani d.o.o., nakladniku Zareza, još uvijek ima i ministrica kulture. Zbog toga je prijavljena Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa da je imenovanjem članova Vijeća pogodovala svojoj tvrtki, prenosi Večernji list.

Andrea Zlatar Violić bila je od 1999. sve do ožujka 2012. direktorica Druge strane; kada je postala ministrica, taj status dovela je u sklad sa zakonskom obavezom. Svoj poslovni udio ipak nije prebacila na povjerenika, već je formalno i dalje ostala članica trgovačkog društva. Ministrica je navela kako je pokrenula postupak za prenošenje poslovnog udjela te da je to navela i u imovinskoj kartici, ali da se to odužilo je od početka postupka prošlo 16 mjeseci.

U njezinoj imovinskoj kartici postoji samo napomena da više nije direktorica, bez podatka o poslovnom udjelu. Popis poslovnih udjela i dionica u njezinoj kartici ne postoji. U kartici se navodi plaća ministrice od 17.663,80 kuna, stan od 72 m2, te suvlasništvo kuće od 150 m2, njive od 525 m2 i voćnjaka od 208 m2.

Ministarstvo kulture u ranijoj je izjavi obrazložilo da se propust dogodio dijelom iz objektivnih razloga, dijelom zbog nedovoljnog inzistiranja da se postupak prenošenja privede kraju.

Nove informacije iz ureda ministarstva kulture nisu htjeli komentirati. Naime, smatraju da je neprimjereno komentirati dok je u tijeku postupak Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

'Neka Povjerenstvo prvo odradi svoj posao', napomenuli su.