NOVI KONCERTNI PROSTOR

Spektakularna virtualna šetnja šibenskom tvrđavom

28.05.2014 u 15:20

Bionic
Reading

Grad Šibenik u lipnju dobiva novu turističku atrakciju – obnovljena tvrđava sv. Mihovila iznad grada bit će otvorena 7. lipnja, a otada kreću sjajni koncerti na jednoj od najsuvremenijih otvorenih pozornica u Hrvatskoj. Donosimo virtualnu šetnju uoči otvaranja

Tvrđava sv. Mihovila je najstariji dio grada Šibenika, a na uzvisini 70 metara nad morem tragovi života pronađeni su u prapovijesti. Godine 1066. Hrvatski kralj Petar KrešimirIV. Po prvi je puta spominje kao mjesto u kojem boravi, a do danas je ta utvrda jedan od prepoznatljivih simbola 'Krešimirovog grada'. Revitalizacija je započela 2012., a obuhvatila je potpuno obnovu kaštela, uređenje ljetne pozornice s 1077 mjesta i rekonstrukciju podrumskih prostorija tvrđave.

Pogled na sv. Mihovila u 360 stupnjeva

Prošećite obnovljenom tvrđavom u kružnom prikazu.

Nakon mjeseci intenzivnih radova tvrđava otvara svoja vrata svečanošću najavljenom za 7. lipnja. Projekt izgradnje ljetne pozornice ukupne vrijednosti 1.666 tisuća eura sufinanciran je od strane Europske unije, u iznosu od 60,0 .

'Mišljenja sam da je ovo zanimljiva priča o korištenju sredstava iz EU fondova pogotovo jer je u planu, da nakon što su godinama stajale zapuštene i neiskorištene, sve četiri šibenske tvrđave budu obnovljene, valorizirane i obogaćene novim sadržajima koji će nesumnjivo pridonijeti kulturnom i turističkom razvoju Šibenika. Za projekt obnove tvrđave Barone također su dobivena sredstva iz EU fonda u visini od milijun eura i projekt treba svaki čas krenuti u realizaciju. Za tvrđavu sv. Ivana napravljeno je idejno rješenje i kreće se s pisanjem projekta za financiranje iz Europskih fondova. Sve projekte vodi Upravni odjel za gospodarstvo Grada Šibenika. Svaka od tvrđava imat će svoju priču, a namjera je na kraju obnove sve njih povezati u jedinstvenu ponudu u gradu', kazala je za tportal Vera Jergović Bolanča iz Muzeja Grada Šibenika.

Nakon svečanog otvorenje ovaj spomenik kulturne baštine biti će otvoren za svakodnevne dnevne posjete, a ovo ljeto pozornica će ugostiti različita kulturno-umjetnička i glazbena događanja.

U nedjelju 15. lipnja na pozornicu tvrđave sveti Mihovil će izaći članovi Šibenskog pjevačkog društva 'Kolo' koji će ovom prigodom proslaviti 115 godina svoga rada, a s Orkestrom oružanih snaga RH pripremaju izvedbu Carmine Burane Carla Orffa. Slijedi prvi koncert iz serije 'Terraneo Summer break'. Terraneo će u sklopu ovog projekta organizirati tri koncerta, u periodu od lipnja do kolovoza ove godine, a seriju će u subotu 22. lipnja otvoriti velikani svjetske elektronske glazbe, sastav Thievery Corporation. U srijedu 9. srpnja prvi puta u Šibeniku nastupaju 2cellos, Stjepan Hauser i Luka Šulić, a nedavno je najavljeno da na tvrđavu dolazi i popularni bend The National. Na listi budućih gostiju tu su još ansambl Lado, Arsen, Gabi i Matija Dedić, a najavljuju da će tijekom idućih tjedana program nadopunjavati raznovrsnim sadržajima.


'Cilj nam je da tvrđava sv. Mihovila postane jedno od prepoznatljivih baštinskih spomenika sa najprestižnijom ljetnom pozornicom na otvorenom, centar kreativnih industrija i primjer pametnog upravljanja baštinom. Tvrđava će unaprijediti javnu kulturnu i turističku infrastrukturu Šibenika, postati mjesto koje promovira kulturni turizam te kvalitetom, raznovrsnošću i dostupnošću programa značajno doprinijeti kvaliteti života građanina pojedinca svakog životnog doba', zaključuje Vera Jergović Bolanča.