SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

'Sonnenschein' Daše Drndić je 'originalno remek-djelo'

27.03.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Njemački dnevnik Süddeutsche Zeitung objavio je pohvalnu kritiku romana 'Sonnenschein' Daše Drndić, koju je napisao poznati austrijski esejist Karl-Markus Gauss. Ističe se da je 'Sonnenschein' roman u kojem je Drndić 'sugestivno spojila fakcijsko i fikcijsko u velikoj panorami' o sudbini židovske obitelji u fašizmu

Karl-Markus Gauss piše da je roman 'Sonnenschein' 'književno remek-djelo', a da je njegova autorica Daša Drndić u Hrvatskoj poznata i po drugim djelima, od kojih su neka politička i polemična. Sve to 'svjedoči o duhovnoj neovisnosti' ove spisateljice koja je živjela i u Kanadi, a za aktualno stanje u Hrvatskoj ima samo 'gorke riječi', objavio je Gauss u Süddeutsche Zeitungu 10. ožujka.

Hvali se 'formalna originalnost romana', 'koncipiranog posve neuobičajeno', primjerice prvi dio od 150 stranica pripovijeda priču židovske obitelji Tedeschi iz Gorice dok je treći sastavljen od montaže sudskih spisa.

Gauss zaključuje da je 'Sonnenschein' Daše Drndić 'jedinstvena knjiga', kombinacija 'obiteljskog romana, protokola, povijesnog traktata i impresionističkog gradskog putopisa', svjetski u svojim asocijacijama te pisan odličnim stilom.