95. OBLJETNICA RADA

Slavljenička godina Dubrovačkog simfonijskog orkestra u znaku Beethovena, mladih glazbenika i međunarodnih zvijezda

20.02.2020 u 14:14

Bionic
Reading

Dubrovački simfonijski orkestar najavio je koncertnu sezonu kojom slavi 95 godina rada, a u sklopu koje će ugostiti niz domaćih i inozemnih imena klasične glazbe

U 2020., kojom predvodi šef dirigent Marc Tardue, u fokusu programske lepeze 95. godišnjice bit će koncerti posvećeni L. Van Beethovenu koji ove godine slavi 250. rođendan, ciklusi Schubertove glazbe, mladi hrvatski dirigenti poput Ivana Huta i Pavla Zajceva, poneka svježa imena svjetskog glasa kao što je litvanski dirigent Gintaras Rinkevicius, a posebno mlade snage orkestra DSO-a, odnosno njihovi solo nastupi. Tako već za Dubrovačkog glazbenog proljeća koje se 'budi' 17. travnja, publiku očekuju koncerti majstorice Mirabai Wiemehl Rosenfeld, flautistice Ivane Mišić, hornista Tonija Kursara, trubača Džemala Cakića i cellista Vida Veljaka, najavljuju iz DSO-a.

Sezonu koncerata u Kneževom dvoru 8. će svibnja otvoriti dirigent Noorman Widjaja u društvu svjetske violinističke zvijezde Iskandara Widjaje, a 15. svibnja DSO-om će ravnati maestro Pavle Zajcev, uz solo nastup mlade violinistice Katarine Kutnar.

I za vrijeme ciklusa barokne glazbe Orlando Furioso (2.-6. lipnja) koji predvodi ruski violinist Dmitry Sinkovsky, članovi DSO-a nastupaju kao solisti: fagotist Matija Novaković, oboistica Renata Santini Glavinović i violinistica Mara Đurović, a publiku će, kako najavljuju, iznenaditi nesvakidašnjim koncertima baroknog repertoara Barock and beyond i Baroque in progress.

Trinaesti Međunarodni festival opernih arija 'Tino Pattiera' i ove će godine okupiti hrvatske operne dive Martinu Zadro, Mariju Kuhar Šoša i Dubravku Šeparović Mušović te tenora Branka Robinšaka i baritona Ionuta Pascua. Kao poslasticu Festivala, najavljen je gala koncert posvećen 95. godišnjici DSO-a koji će se održati na otvorenom ispred Katedrale 5. srpnja, a na kojemu će se izvoditi ulomci iz slavne Bizetove opere 'Carmen'.

Krajem kolovoza na rasporedu je 'Međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto', a 28. kolovoza otvorit će ga pijanistica Dubravka Tomšič, koja slavi 80. rođendan, 75 godina od svog prvog nastupa u Dubrovniku te 60 godina od svog prvog koncerta s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Glavna zvijezda Festivala, 'prva violina' Kine na međunarodnoj sceni, Dan Zhu, nastupit će 4. i 8. rujna, a Luka Ljubas, prvi Hrvat laureat na prestižnom Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml, predstavit će se dubrovačkoj publici 11. rujna.

Ljubitelji jazza i ove će godine doći na svoje 17. rujna nastupom Zvjezdana Ružića, pijanista i skladatelja, peterostrukog dobitnika prestižne diskografske nagrade Porin, a nastup koji dubrovačka publika uvijek s nestrpljenjem očekuje, onaj pijanistice Jasminke Stančul, 18. će rujna u Beethovenovu Koncertu za klavir i orkestar br. 1 u C-duru pratiti orkestar i maestro Marc Tardue, najavljuje se.

Kraj sezone u Kneževu dvoru rezerviran je za ljubitelje komorne glazbe, kada 24. rujna započinje Festival Stradun Classic, predvođen Marijom Pavlović, koja će još jednom u Gradu okupiti impozantna imena ovjenčana brojnim glazbenim 'medaljama', najavluju iz DSO-a. To su Gordan Nikolić (20 godina bio je koncert majstor Londonskog simfonijskog orkestra), violinist Goran Gribajčević, violist David Quiglle, cellistica Celine Flamen, kotrabasist Zoran Marković, oboist Tom Owen, fagotist Pieter Nuytten (prvi fagot Rotterdamske filharmonije), flautistica Julia Gallego i Alex Elia (prva trublja Rotterdamske filharmonije).

U listopadu će se održati i Jesenji glazbeni moskar na kojemu će nastupiti pijanistica Marija Grazio, bariton Matija Meić i cellist Vid Veljak te dirigentskih virtuoza Pavle Zajcev, Uroš Lajovic i Marc Tardue.

No, kako najavljuju iz DSO-a, uvertira za njihovu slavljeničku koncertnu sezonu počinje već 23. veljače, 8. Međunarodnim seminarom orkestralnog dirigiranja 'Lovro pl. Matačić' s maestrom Urošem Lajovićem 'za kormilom'. Nakon toga slijede edukativni koncerti za mlade i studente, kao i i koncert s mladim glazbenicima Umjetničke škole Luke Sorkočevića.