U KNJIŽEVNOM SVIJETU

Skandalozne ljubavne afere

25.09.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Nedavno otkriće da su Oscar Wilde i Walt Whitman proveli strastvenu ljubavnu noć zajedno, potaklo je Mallory Ortberg da se prisjeti najskandaloznijih i najrazvikanijih afera slavnih književnika tijekom povijesti

Oscar Wilde i Lord Alfred Douglas
Teško je zamisliti da se Wilde s mladog i zanosnog Douglasa 'prebacio' na 73-godišnjeg Walta Whitmana, ali čini se da šarmantni Oscar nije diskriminirao, već je spremno gladio veliku bradu američkog književnog barda. Afera između Wildea i Douglasa počela je 1892., u vrijeme dok je Wilde još bio u braku u kojem je dobio dvojicu sinova. Njihova romansa polako je došla kraju kad je Douglasov otac, Markiz od Queensberryja, počeo primjećivati sumnjive aspekte njihovih muških druženja. U pokušaju da ih odvoji, javno je prozvao pisca nazivajući ga 'somdomitom' (umjesto 'sodomitom'). Nakon dugog niza međusobnih optuživanja, Wilde je završio u zatvoru, osuđen na dvije godine prisilnog rada zbog 'nakaznog ponašanja'.


Oscar Wilde i Alfred Douglas

Charles Dickens i Ellen 'Nelly' Ternan
45-godišnji autor 'Velikih očekivanja' upustio se u vezu s 18-godišnjom glumicom, što je rezultiralo propašću njegova 22-godišnjeg braka s Catherine Dickens. Naime, supruga je otvorila paket koji je isporučen od draguljara na njihovu adresu, misleći da je suprug napravio lijepu gestu, ali u paketu je pronašla zlatnu ogrlicu namijenjenu Ellen, s posvetom njezina muža mlađahnoj ljubavnici. Kako bi sačuvao društveni ugled i slavu, Dickens je nastavio aferu u tajnosti sve do smrti 1870.

Arthur Rimbaud i Paul Verlaine
Mladi zanesenjak i pjesnik Rimbaud piše starijem, cijenjenom Verlaineu, koji je oženjen trudnom 17-godišnjakinjom. Nalaze se i Verlain opisuje Rimbauda: 'Imao je dječje, punašno i svježe lice, veliko, koščato i prilično nespretno tijelo nedoraslog adolescenta.' Počinju se intenzivno družiti i ispijati neumjereno velike količine absintha, pušiti hašiš i provoditi noći kao ljubavnici. Ubrzo se stvari kvare i kompliciraju, a u eskalaciji jedne svađe Verlaine puca iz pištolja i pogađa svog ljubavnika u zapešće. Optužen je za nanošenje teške tjelesne ozljede te osuđen na dvije godine zatvora. Rimbaud je napisao pjesmu 'A Season in Hell',posvećenu bivšem ljubavniku i njihovoj 'divljoj' vezi.

Percy Bysshe Shelley, Mary Shelley, Claire Clairmont i Lord Byron
Kad su Shelleyjevi, zajedno s Marynom polusestrom Claire, stigli u posjet neobuzdanom i ekscentričnom Lordu Byronu, na Ženevsko jezero 1816., Mary je inspirirana njihovim susretom započela pisanje svog horor klasika 'Frankenstein'. Manje je provjereno, ali više puta spominjano da je veseli i alkoholizirani kvartet tijekom boravka sudjelovao i u swingerskim orgijama.

Simone de Beauvoir i Nelson Algren
Autorica 'Drugog spola' i čikaški pisac spetljali su se intenzivno i dramatično kao što nijedan kroničar američkog socijalnog dna i pariška filozofkinja prije ili poslije njih nisu uspjeli. Njihova veza ne bi bila skandalozna da Beauvoir tada nije već bila u dugotrajnom i stabilnom (iako otvorenom) odnosu s Jeanom-Paulom Sartreom. U pismu kojim prekida s američkim ljubavnikom Algrenom ne može sakriti svoju tugu: 'Sve riječi zvuče glupo. Čini se da si tako blizu, tako blizu, kao da ti mogu prići…'