55. IZDANJE

Šibenski festival djeteta okuplja predstave iz cijelog svijeta

12.06.2015 u 12:18

Bionic
Reading

Rijetko koji festival na svijetu potrajao je pola stoljeća. Ovaj šibenski, dječji, međunarodni, broji već 55 godina. Svečano će mu otvorenje ove godine biti 20. lipnja na Ljetnoj pozornici. Osam inozemih predstava bit će perjanice ovogodišnjeg 55. MDF-a. Iz Rusije stiže “Carmen”, iz Španjolske “Ne smetaj”, Japan šalje lutkarsku predstavu “Bajke”, Njemačka će predstaviti “Izvanredno putovanje”, Argentina “Neuravnoteženi šešir”, Nizozemci će postaviti “Hihahut graditeljhe”, Kinezi “Četiri priče”, a Slovenci “Malog medu”.

Selektirani program iz hrvatske kazališne produkcije broji 22 predstave, uključujući “Emila i detektive” ZKM-a, “Carevo novo ruho” Zagrebačkog kazališta lutaka, “Doktora Dolittlea” Gradskog kazališta lutaka Rijeka i “Pčelicu Maju” Gradskog kazališta “Joza Ivakić” iz Vinkovaca.

Dolazi i petnaestak interaktivnih predstava koje će činiti Program trgova i ulica, dok će Likovni program ugostiti izložbu zagrebačke umjetnice Diane Sokolić i slovenskog slikara Bojana Bensu. Literarni program obuhvaća pripovijedanje bajki u izvedbi Jasne Held, Iris Mošnje i Nikoline Manojlović, kao i pripadajuće likovne radionice. Radionički program ove godine broji 22 radionice, a dvanaest filmova već je spremno za prikazivanje na Gorici, uključujući kandidata za Oscara “Ekipa za 6″, najnoviju holivudsku verziju “Pepeljuge” te dokumentarni film “Dragi Lastane”.

Tradicionalni Sajam dječje knjige bit će u Gradskoj knjižnici otvoren 23. lipnja, a bit će organizirana i omiljena igra “Potraga za blagom”. Najavljena je i izložba fotografija i objavljivanje prateće monografije fotografa Ante Baranića, dugogodišnjeg suradnika MDF-a.

55. međunarodni dječji festival bit će otvoren 20. lipnja predstavom “Matilda” u režiji Nine Kleflin, a cijela priča završit će 4. srpnja predstavom “Bremenski svirači”, Kazališne družine Pinklec iz Čakovca.