'DIZAJN U GRADU 2'

Šetnjom kroz Zagreb otkrijte neke od najzanimljivijih priča hrvatskog dizajna: Kako su nekad izgledali kućanski aparati i kozmetički preparati

12.10.2020 u 10:47

Bionic
Reading

Od 15. do 29. listopada na šest zagrebačkih lokacija izložbom 'Dizajn u gradu 2', otkrit će se neke od najzanimljivijih priča hrvatskog dizajnerskog, umjetničkog, kulturnog i društvenog nasljeđa, s fokusom na teme higijene i kućanstva te kazališne plakate.

Izložba predstavlja objedinjeno izdanje i nastavak izložbe 'Dizajn u gradu 1' održane u studenome 2019., a ideja je organizatora daljnjom prezentacijom tema iz povijesti hrvatskog dizajna ukazati na specifičan odnos dizajna i svakodnevnog života s posebnim naglaskom na ulogu dizajna u oblikovanju našeg okruženja.

Obujmom najveći dio izložbe bit će predstavljen na staroj Tržnici Trnje koja je nekad bila središte života, a danas je riječ o napuštenim lokalima oko praznog i beživotnog betonskog platoa, dok će kazališni plakati biti izloženi u Ulici Republike Austrije, Tratinskoj, Vlaškoj, Primorskoj i Zvonimirovoj ulici.

Kako se ističe u najavi, udaljenost lokacija trebala bi stimulirati građane na šetnju i otkrivanje najzanimljivijih priča o dizajnerskom, umjetničkom, kulturnom i društvenom nasljeđu.

  • +3
Dizajn u gradu 2 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dizajn u gradu

Prva sekvenca izložbe 'Dizajn u gradu 2' posvećena je higijeni. Na trnjanskoj tržnici postavit će se prikazi dizajna ambalaže deterdženata za rublje i suđe i suradnja jednog od najistaknutijih hrvatskih grafičkih dizajnera Borisa Ljubičića s tvrtkom Labud, dizajn ambalaže proizvoda za kosu i dizajn ambalaže kozmetičkih proizvoda kroz angažman Marije Kalentić kao kućne dizajnerice u tvornici kozmetičkih i higijenskih proizvoda Neva, koja je od 1963. godine intenzivno radila na redizajnu postojećih proizvoda i uvođenju reda u šaroliki proizvodni program, te vizualna rješenja grafičkog dizajnera, likovnog umjetnika i fotografa Željka Borčića za Saponija Lahor proizvode.

Druga i treća sekvenca izložbe posvećene su kućanstvu. Pregledom najpoznatijih i najvažnijih rješenja Odjela dizajna Končar od 1971. do 1990. godine, osnovanog u cilju strateškog pristupa industrijskom dizajnu, upotpunit će se važnost uloge dizajna u oblikovanju malih kućanskih aparata. Na Tržnici Trnje prikazat će se i istraživanje grafičke dizajnerice Alire Hrabar Oremović o angažmanu dizajnera Tomislava Hrabara u tvornici emajliranog posuđa Gorica.

Zadnja sekvenca izložbe 'Dizajn u gradu 2' posvećena je kazališnim plakatima, a bit će smještena u nekadašnje oglasne ormariće Kinoteke koje od 2006. godine koristi udruga Bacači Sjenki za svoj umjetnički i istraživački urbani projekt Zidne novine. Kazališni plakati Mihajla Arsovskog bit će izloženi u Primorskoj ulici 11, Mirka Ilića u Ulici Republike Austrije 1, Vanje Cuculića u Vlaškoj ulici 53, Ivana Picelja u Tratinskoj 14 i Barbare Blasin u Zvonimirovoj ulici 2.

Izložba će biti postavljena od 15. do 29 listopada, dok će se njezino službeno otvorenje održati na staroj Tržnici Trnje 15. listopada s početkom u 18 sati.

Izložba će zaokružiti dvogodišnji projekt 'Centar oblikovanja svakodnevice'. Teme hrvatskog dizajna koje su obrađene u ovom programskom segmentu i prezentirane na ulicama grada Zagreba bit će objedinjene u 'Mreži dizajnerskog sjećanja', online arhivi koja će koncem listopada biti dostupna svim građanima. Mreža je zasnovana na potrebi za sustavnijim dokumentiranjem hrvatskog dizajnerskog nasljeđa.

Izložbu organiziraju Hrvatsko dizajnersko društvo, Bacači Sjenki, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt i Grad Zagreb.