'DA VINCI'S DEMONS'

Serija posvećena Leonardovim avanturama

17.04.2013 u 14:25

Bionic
Reading

Na američkom televizijskom kanalu Starz započelo je emitiranje serije 'Da Vinci's Demons' koja fikcionalizira život jednog od najslavnijih umjetnika svih vremena, Leonarda da Vincija, ovoga puta u interpretaciji britanskog glumca Toma Rileyja

David S. Goyer u Hollywoodu je najpoznatiji kao jedan od scenarista trilogije o Bladeu, lovcu na vampire koji je i sam napola vampir, te kao suradnik Christophera Nolana na scenariju za 'Viteza tame'. Čovjek koji se u svojoj karijeri, dakle, ponajviše bavio vampirima i superherojima se na prvi pogled ne čini kao najbolji izbor za osmišljavanje TV serije o Leonardu da Vinciju, a ako je suditi po prvoj epizodi i ocjenama američkih kritičara, 'Da Vinci's Demons' najmanje veze ima s povijesnom istinom.

Foršpan za 'Da Vinci's Demons'

25-godišnjeg Leonarda utjelovljuje britanski glumac Tom Riley koji renesansnom Firencom hoda odjeven kao rock zvijezda, a ponaša se manje-više kao Sherlock Holmes u borbi protiv moćnih neprijatelja razotkrivajući višestoljetne zavjere. Američka kritika nije baš najbolje ocijenila 'Da Vinci's Demons' te se seriji ponajviše zamjera potpuno odstupanje od činjenica, iako je Leonardov život itekako bio uzbudljiv, ali i površan, ponekad akcijski pristup cijeloj tematici.

Slavni umjetnik i izumitelj je u seriji naglašeno heteroseksualan, iako Leonardo to baš i nije bio, a tu je i konfuzan zaplet oko nekakve 'Knjige lišća' koja krije sve tajne svijeta. Ostali istaknuti likovi u seriji su maloljetni Niccolo Machiavelli, Leonardov šegrt, i plemenitaš Lorenzo de Medici, dok je glavni negativac tadašnji papa Siksto IV.

236249,243443,247455,179833