Muzej za umjetnost i obrt

Schubertijada u izvedbi Ansambla Antiphonus i pijanista Danijela Detonija

27.01.2020 u 15:42

Bionic
Reading

U sklopu svog tradicionalnog glazbenog ciklusa Triade u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, Ansambl Antiphonus pod umjetničkim ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, održat će koncert u utorak 28. siječnja u 20 sati.

Ansambl Antiphonus zaljubljenicima u klasičnu glazbu obećava zanimljivo putovanje na čarobno mjesto, u Cafe Schubert, gdje caruje duh 1800., a kava je metafora za druženje u najboljem društvu, stoji u najavi koncerta.

Izvodit će djela austrijskog skladatelja Franza Schuberta koji je u samo 31 godinu svog života ostavio grandiozni opus; više od šestotinjak pjesama, deset simfonija, obilje komorne glazbe, velikih i malih misa, oratorija, rekvijema, opera i scenske glazbe, pa čak i skladbu za arpeggione.

Antiphonusovci će, uz pratnju virtouza za klavirom, Danijela Detonija, izvesti poznate i nepoznate pjesme, kvartete, podoknice i najsjajnije glazbene trenutke tog velikog majstora koji je često govorio: 'Čim ujutro ustanem, započinjem pisati skladbu. I, kada je dovršena, započinjem novu.'

'Schubert je u promjeni psihološkog govora glazbe bio pravi revolucionar, u njezinoj arhitekturi osoba koja razumije što je iza njega i kamo se ide, a u razvoju pjesme Prometej', naglasio je maestro Tomislav Fačini u najavi koncerta.