počinje 12. listopada

S trideset projekata ovogodišnja Artupunktura najveća dosad

21.09.2023 u 10:30

Bionic
Reading

Artupunktura, kulturno-umjetnički projekt Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) u svom trećem, dosad najopsežnijem izdanju koje počinje 12. listopada, donosi trideset projekta na brojnim zagrebačkim lokacijama

Pokrenut kao platforma za promociju umjetnika iz različitih područja, projekt je sve više usmjeren na društveni angažman, ove se godine bavi novim vizijama i gradskim ekosustavom, a otvorit će ga simbolično preimenovanje Prolaza neboder u Prolaz Tomislava Gotovca.

Direktorica TZGZ Martina Bienenfeld rekla je na konferenciji za novinare u Laubi da iza kulturnih projekata u gradu stoje jer je Zagreb apsolutni centar kulturnog turizma u Hrvatskoj i šire.

Podsjetila je kako se prvim izdanjem, nakon zdravstvene i prirodne katastrofe, željelo umjetnošću liječiti Zagreb, najavivši da će od ove godine projekt ići bijenalno, po uzoru na neke gradove u svijetu.

"Prve dvije Artupunkture bile su ljudska, umjetnička i građanska gesta prema ranjenom gradu, no sada se koncept temelji na mapiranju novih vizija i ekosustava, bitan nam je urbani, kulturni i ekosustav", rekao je umjetnički direktor Artupunkture Aleksandar Battista Ilić.

Battista Ilić: Ovaj projekt pokreće inicijative

Dodao je kako projekt pokreće inicijative, a jedna od njih je i preimenovanje Prolaza neboder što će pokazati koliko je aktivizam i performans u javnom prostoru bitan za grad. Sada vrlo zapušteni prolaz u srcu grada postat će, najavio je, frekventno i otvoreno galerijsko mjesto gdje će se na mjesečnoj razini mijenjati kulturna događanja.

U ime Ministarstva kulture i medija Nevena Tudor Perković ocijenila je projekt važnim, među ostalim i zbog uspostavljanja suradnji koje okupljaju partnere iz različitih područja koje formiraju kulturu kao vezivno tkivo.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet smatra kako Artupunktura predstavlja demokratizaciju, deelitizaciju i popularizaciju umjetnosti u najboljem smislu te riječi, a ovogodišnje izdanje vidi kao korak dalje s umjetnošću koja ulazi u sve pore društva, suočava nas s problemima, potiče interakciju.

Jedan od projekta bit će i "Resonance of the Unforeseen", uvršten 2020. na godišnji popis najboljih radova u javnom prostoru platforme za umjetnost Artsy, koji je predstavila njegova autorica Ivana Franke.

Njezina instalacija izvorno je predstavljena u Yokohami, na pročelju Muzeja umjetnosti, a sada Zagreb ekskluzivno dobiva svoju inačicu rada koji problematizira granice prostorne i vizualne percepcije, od 12. listopada do 12. studenog oko glazbenog paviljona na Zrinjevcu.

Ovogodišnje izdanje Artupunkture temelji se na umjetničkoj tradiciji Zagreba, od avangarde i eksperimenata do novih suvremenih, radikalnih i društvenih umjetničkih praksi, performansa i akcija, pa će se kroz listopad, dijelom i studeni, prirediti art ture, događanja po kvartovima, performansi i akcije u javnom prostoru.

Detaljan program nalazi se na www.artupunktura.hr te u Centrima za posjetitelje TZGZ-a.