novi romani

S prvih mjesta bestseler lista: Tri intrigantna naslova u izdanju Mozaik knjiga

21.04.2021 u 10:38

Bionic
Reading

Nakladnik Mozaik knjiga objavio je tri intrigantna nova naslova s prvih mjesta svjetskih bestseler lista, romane "Zabava" Elizabeth Day, "Lord kojem sam pisala" Elizabeth Boyle i "S druge strane ulice" Lesley Pearse

Elizabeth Day britanska je novinarka i spisateljica koja je za svoj književni rad primila brojna priznanja. "Zabava" je njezin četvrti roman i prvi objavljen na hrvatskom jeziku. Objavila je do sad ukupno šest romana, a svaki je pronašao put do publike, ali i zahtjevne kritike. Njezin prvijenac "Škare, kamen i papir" osvojio je Nagradu Betty Trask, a "Kućno ognjište" Observer je proglasio knjigom godine. Treći roman, "Paradise City" Evening Standard je uvrstio među najbolje romane 2015. godine.

Day je i nagrađivana novinarka koja je intenzivno surađivala s novinama The Times, Telegraph, Guardian, Observer, Mail on Sunday, Vogue, Harper’s Bazaar i Elle.

U "Zabavi" Day problematizira važnosti klase i elitizma unutar britanskog društva kroz motiv zabave. Na mračan i satiričan način, autorica opisuje vrtoglav uspon bogatih britanskih nasilnika sve do najviših funkcija u društvu.

Martin Gilmour i Ben Fitzmaurice prijatelji su već dvadeset pet godina, od školovanja u Burtonburyju. Ne djeluju kao skladan par: dječak na stipendiji pogrešnog naglaska i odjeće uz basnoslovno popularnog, bogatog mladog plemića. Na proslavi Benova četrdesetog rođendana, krema britanskog visokog društva okupila se u maglici pjenušca, droga i glamura. Među političarima, zvijezdama, starim bogatašima i novopridošlicama, Martina opet počne peckati osjećaj da onamo ne pripada. U zraku je nešto uznemirujuće. Ali Ben ne bi učinio ništa što bi moglo naštetiti njihovu prijateljstvu. Ili možda bi?

Najprodavaniji naslovi

Amazon Charts samo je jedan od mnogih lista na kojima je roman držao vodeće mjesto najprodavanijih romana u kategoriji kriminalističkih romana. Renomirani britanski književni klub Richard and Judy oduševio se romanom uz preporuku da se ovaj krimić mora naći na policama svih ljubitelja ovog žanra, ističu iz Mozaika knjiga. Prijevod na hrvatski potpisuje Petra Mrduljaš.

Elizabeth Boyle autorica je tridesetak povijesno-ljubavnih romana, bestselera New York Timesa i Sunday Timesa. Prije nego što je postala uspješna spisateljica, Boyle se bavila pravnim poslovima u Microsoftu. Njezin prvi roman "Brazen Angel" osvojio je nagradu Dell’s Diamond Debut Award i Romance Writers of America’s RITA Award for Best First Book. Nakon toga uslijedile su nominacije i nagrade za njezina djela – Bookseller’s Best award, National Reader’s Choice Award, Romantic Times Love and Laughter Award i mnoge druge.

"Lord kojem sam pisala" drugi je roman u serijalu "Ljubavne rime" kojim se ta autorica predstavlja hrvatskoj publici.

Kada se javila na oglas u novinama Daphne Dale nije ni sanjala da će pronaći pravu ljubav. Sada ima priliku upoznati svog nepoznatog prosca, ali to znači otputovati na Tabithino vjenčanje i to u gnijezdo zakletih obiteljskih neprijatelja. Svi znaju da su Seldoni strašni razvratnici i ženskari, ali Daphne će pretrpjeti bilo što za neizmjernu sreću koja je čeka odmah iza ugla... Prijevod na hrvatski potpisuje Andrea Maksimović.

S druge strane ulice

"S druge strane ulice" prvi je roman svjetski poznate autorice bestsellera i omiljene britanske spisateljice Lesley Pearse. Pearse je proživjela turbulentan i nevjerojatan život, silno nalik njezinim junakinjama. Snalažljiva, odlučna i spremna na gotovo sve, prošla je put od sirotišta do obiteljske kuće u Devonu gdje danas živi. Radila je kao dadilja, Playboyeva zečica i dizajnerica odjeće. Teškoće, traume, bliski prijatelji i ljubavnici iz tih ranih godina bili su inspiracija za sve njezine romane. Prvu knjigu objavila je s 49 godina i od tada se više nije osvrnula unatrag.

Publika i kritika tvrde da je autorica vrhunska pripovjedačica i majstorica napetih odnosa koji vas drže u neizvjesnosti do samog kraja. Njezini likovi dugo se pamte, a romane je teško smjestiti u određenu kategoriju, zato za Pearse govore da je spisateljica čiji su romani izvan svih okvira. S više od deset milijuna prodanih primjeraka, smatrana je jednom od najznačajnijih autorica današnjice, čiji se romani odmah po izlasku nalaze na vrhovima popisa najprodavanijih naslova.

"S druge strane ulice" njezin je prvi roman objavljen na hrvatskom jeziku. Prijevod potpisuje Dado Čorkalo.

Godina je 1964. Dvadeseterogodišnja Katy Speed fascinirana je glamuroznom Glorijom i bivanjima u njezinoj kuć­i s druge strane ulice. Tko su sve te misteriozne žene koje u crnom automobilu dolaze i odlaze odande? Kada jedne kobne noći Glorijina kuća izgori do temelja i u pepelu se pokažu dva tijela, Katty je van sebe što je upravo njezin otac uhićen i optužen za ubojstva.