mjesto kreativnih i inspirativnih susreta

Ruben Östlund i Urszula Pontikos priključili se ekipi Ponta Lopud festivala

20.06.2023 u 18:22

Bionic
Reading

Večeras počinje festival koji već treću godinu Lopud pretvara u mjesto kreativnih i inspirativnih susreta filmskih profesionalaca i zaljubljenika u filmsku umjetnost. U nadahnjujućem okruženju mediteranskog otoka sudionici festivala će na predavanjima i radionicama stjecati dragocjena znanja, a njihovi predavači inspiraciju za buduće filmske projekte

Na Lopud su stigli redatelj Ruben Östlund i direktorica fotografije na filmu Urszula Pontikos, koji će na Lopudu će kao i Edward Norton održati masterclassove za glumce i redatelje, odnosno stručne programe za snimateljice.

Ruben Östlund, redatelj čije je recentno filmsko ostvarenje, TROKUT TUGE, osvojilo Zlatnu palmu u Cannesu 2022. godine, četiri glavne nagrade – za najbolji europski film, redatelja, glumca i scenarij na dodjeli Europskih filmskih nagrada, ali i nominacije za nagradu Oscar i to u kategorijama za najbolji film, režiju i originalni scenarij podijelit će svoja znanja i iskustva sa sudionicima masterclassova, odabranim redateljima, mahom uspješnima u svom dosadašnjem umjetničkom djelovanju.

Počevši od njegovog drugog igranog filma, NESVJESNO iz 2008. godine, premijerno prikazanog u programu Un Certain Regard, svi kasniji Östlundovi filmovi doživjeli su svoju premijeru upravo u Cannesu.  Za kratki film INCIDENT KOD BANKE Östlund je osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu. Taj mu je film pružio priliku za eksperimentiranje s raznim tehnikama i stilovima, što je postalo još očitije u njegovom trećem dugometražnom filmu IGRA, premijerno prikazanom u Cannesu, u programu Directors' Fortnight, s kojim je zatim osvojio i Nordic Prize, najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu. Njegov četvrti dugometražni film TURIST, premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija, a osim što je bio nominiran za prestižni Zlatni globus, ušao je i uži izbor za Oscara. I sa svojim petim filmom, KVADRAT iz 2017. Östlund osvaja Zlatnu palmu u Cannesu, ali i nominacije za Zlatni globus i Oscara.

Urszula Pontikos, članica Britanske udruge snimatelja i izvršnog ogranka Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, diplomirala je na prestižnom londonskom NFTS-u (Nacionalnoj školi za film i televiziju), koji joj je 2022. godine dodijelio godišnju nagradu Sue Gibson BSC za rad na TV seriji “Russian Doll“. Rad na posljednjoj sezoni navedene serije donio joj je i nominacije za Emmy i nagradu Američkog društva snimatelja (ASC). Svoj prvi igrani film, “Weekend”, Ula je snimila 2011., a BBC Film ju je 2012. proglasio talentom u usponu. Od tada nastavlja snimati filmove uključujući “Lilting”, za koji je 2014. osvojila nagradu World Cinema Cinematography u Sundanceu, te “Stars Don’t Die in Liverpool”, nominiran za tri BAFTA-e.

Predavanja će održati i agent za talente i partner u United Talents Agency Brian Swardstrom, Oscarom nagrađen producent Peter Spears, nagrađivani meksički redatelj, scenarist i producent Michel Franco, finski redatelj i scenarist Juho Kuosmanen, izvršni producenti Giorgos Karnavas i Konstantinos Kontovrakis i Oscarom nagrađena producentica Mollye Asher, a tu su i specijalni gosti Festivala oskarovac Pawel Pawlikowski, renomirani producent Philippe Bober, srpski redatelj i filmski producent Ognjen Glavonić, mađarska redateljica i scenaristica Lili Horvát i britanska snimateljica Nina Kellgren.

Predavanja će se održavati na brojnim lokacijama na otoku, a dvadeset i jedan izvrsni mladi filmski umjetnik, dobit će sjajnu priliku za unapređenje svojih vještina, susret s kolegama i prijateljima, bilo da će pohađati radionice iz područja glume, režije ili kamere.

Filmski program na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness otvorit će film OSLIKANI VEO u kojem glavnu ulogu igra ovogodišnji master na Ponta Lopudu, Edward Norton, koji će pozdraviti sve prisutne. Film Johna Currana romantična je i psihološki obojena odiseja dvoje supružnika usred turbulentnih povijesnih događaja.