VRIJEDNA OSTAVŠTINA

Rijetki rukopisi Faulknera i Becketta na dražbi

11.06.2013 u 11:16

Bionic
Reading

Rukopisi, pisma i crteži velikih pisaca 20. stoljeća poput Williama Faulknera, Samuela Becketta i Josepha Conrada bit će ponuđeni na dražbi idućega tjedna u New Yorku te u srpnju u Londonu

Sotheby's danas (11.6) u New Yorku nudi Faulknerove rukopise otipkane na pisaćem stroju, stranice s unesenim korekturama, fotografije, crteže i knjige iz njegove osobne biblioteke.

Prodavat će se i njegova diploma, medalja i govor koji je održao primajući Nobelovu nagradu za književnost 1949. godine, kao i njegova medalja legije časti.

William Faulkner (1897.-1962.) smatra se jednim od najvećih američkih književnika 20. stoljeća. Autor je, uz ostalo, romana "Krik i bijes" (1929.), "Dok ležah na samrti" (1930.) i "Abšalome, sine moj!" (1936.).

'Mislili smo da su neki dokumenti izgubljeni. Nitko ih već godinama nije vidio', rekao je potpredsjednik Sothebyjeva Odjela za knjige i rukopise Justin Caldwell. 'No prošloga je ljeta Faulknerov unuk sve to pronašao čisteći građevinu u vlasništvu obitelji", dodao je.

Zbirka se procjenjuje na dva milijuna dolara, a u njoj su i pisma koja je Faulkner slao iz Pariza, a Caldwell je napomenuo da je zanimanje za predmete s te dražbe već pokazalo nekoliko američkih sveučilišta.

Na istoj će dražbi biti ponuđeno i prvo izdanje romana "Veliki Gatsby" američkoga pisca Francisa Scotta Fitzgeralda koje se procjenjuje na 100 do 200 tisuća dolara.

Drugi dio dražbe održat će se u Londonu 10. srpnja, a "zvijezde" će biti rukopisi romana "Murphy" irskoga pisca i dobitnika Nobelove nagrade 1969. Samuela Becketta (1906.-1989.) te romana "Tajfun" engleskoga pisca poljskoga podrijetla Josepha Conrada.

Kako je priopćio Sotheby, rukopis "Murphyja" od 800 stranica najvažniji je cjeloviti roman suvremenoga irskoga ili britanskoga pisca ponuđen na dražbi u posljednjih desetak godina.

Beckettov rukopis procijenjen je na iznos u rasponu od 1,24 do 1,87 milijuna dolara, a Conradov "Tajfun" na iznos od 467 do 780 tisuća dolara.