DO 5. RUJNA

Revija filmova s Motovun Film Festivala otvorena u zagrebačkoj Laubi

26.08.2021 u 23:06

Bionic
Reading

radicionalna revija odabranih naslova s Motovun Film Festivala počela je u četvrtak pred punim gledalištem u zagrebačkog Laubi – Kući za ljude i umjetnost, gdje će se do 5. rujna prikazati jedanaest filmova

Ovoljetni program obilježen je talijanskim filmovima, a i za sam početak revije odabran je jedan od njih - "Grabežljivci” Pietra Castelitta, fantastična talijanska crna komedija u kojoj se susreću dvije naizgled nespojive obitelji - buržujski intelektualci i proleterski fašisti.

Kritičari su taj film ocijenili kao dobrodošao pomak od uobičajenih talijanskih komedija, a najbolja potvrda za to je nagrada za scenarij na prestižnom Venecijanskom festivalu.

U petak će se prikazati "Otac” Floriana Zellera, dobitnik Oscara, u kojemu je proslavljeni Anthony Hopkins u ulozi starca čiji težak karakter njegovoj kćeri stvara ozbiljne izazove.

Subota je rezervirana za film za koji se u Motovunu tražila ulaznica više, dokumentarac "Lovci na tartufe” Michaela Dwecka i Gregoryja Kershawa koji donosi uvid u svijet osebujnih tartufara iz talijanskog Pijemonta. Prije filma predstavit će se turopoljski tartufari i delicije spremljene od turopoljskih tartufa.

  • +4
Revija odabranih naslova s Motovun Film Festivala u zagrebačkoj Laubi Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Premijerno je prikazan na festivalu u Sundanceu, a njime je otvoren ovogodišnji festival u Motovunu.

U nedjelju se prikazuje film "Djeca sunca” Majida Majidija, opisan kao dirljiva iranska drama koja se bavi realnostima mladih Iranaca i problemom dječjeg rada i siromaštva. Glavni glumci u filmu i sami su bili žrtve dječjeg rada.

Idući tjedan počet će filmom "Rijetke zvjerke” Billie Piper, antiromantičnom komedijom koja prikazuje što bi se moglo dogoditi ako pogrešno odabereš, a nastavlja se u utorak filmom "Oče naš”, dramom o odrastanju.

Taj talijanski kino hit, temeljen na stvarnim događajima iz života redatelja Claudija Nocea, prati nekad moćnog načelnika policije koji nakon stradavanja u terorističkom napadu postaje ranjiv i nesiguran. Njegov sin potraži utjehu u prijateljstvu s buntovnim starijim dječakom, koje postupno poprima elemente nadrealnog. Glavni glumac nagrađen je prestižnom nagradom za najbolju ulogu u Veneciji.

U srijedu, 1. rujna na rasporedu je "Živ čovjek” Olega Novkovića, melankolična srpska rock’n’roll komedija o muškarcu (Nikola Đuričko) koji u kaosu svakodnevice, uslijed ženinog uznemirujućeg priznanja i ludila koje mu stvara kćer tinejdžerka, shvati da mora promijeniti svoj život.

Za četvrtak je najavljen film "David Byrne's American utopia”, u režiji Spikea Leeja koji je pratio turneju i brodvejsku produkciju bivšeg frontmena Talking Headsa. "Oduševljena publika u Motovunu je s dugim ovacijama ispratila ovaj film pun glazbe i osvrta na goruće društvene teme", istaknuto je u najavi revije.

Idući petak održat će se i večer Sto godina smijeha u čast stoljeća od nastanka zlatnog doba nijemog filma. Projekciju četiri antologijske komedije Bustera Keatona pratit će originalna glazba uživo benda Porto Morto.

"Mitra”, politički triler nizozemskog redatelja iranskih korijena Kaweha Modirija, koji će se prikazati u subotu, najavljuje se kao najnapetiji film s Motovuna, a smješten je u vrijeme Homeinijeve revolucije, prokazivanja i terora i temeljen na stvarnim događajima iz prošlosti redateljeve obitelji.

Reviju će zatvoriti u nedjelju, 5. rujna, pobjednički film ovogodišnjeg festivala, "Užitak” redateljice Ninje Thyberg o mladoj Šveđanki koja dolazi u Ameriku s nadom o uspjehu u porno industriji.

Cijeli program u Laubi će se odvijati u skladu s preporučenim mjerama za kino-projekcije, uz obavezan razmak među gledateljima.