PETER JACKSON

Redatelj 'Hobita' arhivske snimke iz Prvog svjetskog rata pretvorit će u novi film

23.01.2018 u 11:45

Bionic
Reading

Peter Jackson u suradnji s BBC-om za obljetnicu završetka Prvog svjetskog rata sprema film temeljen na restauriranim i dosad neobjavljenim arhivskim snimkama koje će jedan od najvećih sukoba u povijesti čovječanstva pokazati na sasvim drugačiji način

Crno-bijele arhivske snimke s bojišta restaurirane su i obojane za novi film Petera Jacksona koji će se ove jeseni prikazivati na BBC One te u svim britanskim osnovnim školama.

Redatelj 'Hobita' i 'Gospodara prstena' priznao je kako se oduševio mogućnostima koje pruža današnja tehnologija.

'Sve te zrnate, treperave snimke napravili smo tako da izgledaju kao da smo ih snimili prošlog tjedna HD kamerom. Sve je toliko čisto i jasno', rekao je Peter Jackson kojemu su prije dvije godine iz britanskog Imperijalnog ratnog muzeja predložili da pokuša nešto napraviti s materijalom za obljetnicu. Među njima je i čuveni dokumentarni film 'Bitka na Sommi' iz 1916., snimljen pod pokroviteljstvom Ministarstva rata koji je prikazivan u kinima još dok je bitka trajala i koji se smatra jednim od komercijalno najuspješnijih u povijesti britanske kinematografije. Kopije Imperijalni ratni muzej čuva od 1920.

Osim tih i drugih arhivski snimki s bojišta, Peter Jackson je za potrebe svoga obljetničkog filma prošao i BBC-evu arhivu intervjua s veteranima, više od 600 sati razgovora provedenih od 1960-ih do 1990-ih.

'Ljudi imaju klišejizirano viđenje toga kako je bilo u ratu pa će se jako iznenaditi kad čuju istinske glasove onih koji su se borili... kad ispričaju što su sve morali jesti, gdje su sve i kako su spavali, kako su se nosili sa strahom', komentirao je Jackson čiji će film o Prvom svjetskom ratu premijerno biti prikazan u listopadu na Filmskom festivalu u Londonu. Potom će se prikazivati na BBC One te u britanskim školama.

Projekt obilježavanja obljetnice Prvog svjetskog rata vodi umjetnička organizacija 14-18 Now, koja ove godine, osim filmom Petera Jacksona, nudi još 42 kulturna programa. Među njima je i projekt Dannyja Boylea najavljen za 11. studenoga, dan kad je 1918. kapitulirala njemačka vojska, ali još nisu poznati detalji.