razgovor 'Space is the Place'

Razgovor kustosica i umjetnica u organizaciji WHW Akademije

26.04.2021 u 15:01

Bionic
Reading

WHW Akademija organizira razgovor 'Space is the Place' koji će 29. travnja u 19 sati preko Zoom platforme voditi kustosica Aude Christel Mgba s kustosicom Amal Alhaag i umjetnicom Simnikiwe Buhlungu

Pod okriljem 'Večeri s WHW Akademijom' razgovor će se voditi o mogućim odnosom između snova i proizvodnje znanja, a organizira se u suradnji s projektom Curating in Context Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u sklopu programa Erasmus +.

Kustosica i istraživačica Amal Alhaag djeluje u Amsterdamu, koinicirala je i facilitirala nekoliko inicijativa među kojima su Metro54, platforma za eksperimentalnu zvučnu, dijalošku i vizualnu kulturu i Side Room, soba za ekscentrične prakse i ljude. Kontinuirano razvija eksperimentalne i suradničke istraživačke prakse, javne programe i projekte o globalnim prostornim politikama, arhivima, kolonijalizmu, kontrakulturi, usmenim povijestima i popularnoj kulturi.

Simnikiwe Buhlungu je umjetnica iz Johannesburga. Zanima je proizvodnja znanja - kako se ono proizvodi, tko ga proizvodi i kako se širi te njegove nijanse, poput ekologije, a u praksi se bori s tim pitanjima i njihovim potencijalno bezbrojnim odgovorima.

Voditeljica razgovora Aude Christel Mgba je nezavisna kustosica i povjesničarka umjetnosti koja živi između Nizozemske i Kameruna. Sudjelovala je u kustoskom programu De Appel 2018/19. Članica je kolektiva Madrassa, osmeročlane skupine kustosa iz Afrike, s Bliskog istoka i iz Europe.

WHW Akademija je neovisni interdisciplinarni studijski program za umjetnike u nastajanju koji je osnovao kustoski kolektiv Što, kako i za koga / WHW u 2018. Realizira se u partnerstvu s Kontakt kolekcijom iz Beča i usredotočuje se na eksperimentalnu i neoavangardnu ​​umjetnost u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi od kasnih 1950-ih do danas.

Akademija ima sjedište u Zagrebu, a program prima od osam do 12 stipendista na godinu. Svrha mu je sedam mjeseci raditi sa sudionicima na novim oblicima samoodređenja na temelju načina kritičke refleksije, znatiželje i susreta umjetnika, umjetnika, umjetničkih profesionalaca, znanstvenika i praktičara u različitim disciplinama. Program se sastoji od mnogih eksperimentalnih vježbi, radionica i seminara, izložaba, performansa i diskurzivnih programa koji su velikim dijelom otvoreni za javnost.‍