MIRJANA KOS

Ravnateljica jedina zaposlenica Muzeja turizma u Opatiji

19.08.2020 u 11:41

Bionic
Reading

U Hrvatskom muzeju turizma, prema statutu, treba raditi petero ljudi, no Mirjana Kos jedina je stalno zaposlena, a pomažu joj studenti-honorarci, piše Novi list

Mirjana Kos u Muzeju turizma je od njegovog osnutka 2007. godine i prva je njegova ravnateljica, a vodstvo je opet preuzela početkom 2020., nasljedivši Gabrijelu Krmpotić Kos. U godinama kada nije bila na mjestu ravnateljice, Mirjana Kos radila je kao kustosica, te u posljednje vrijeme kao viša kustosica.

Još u mandatu prethodne ravnateljice, piše Novi list, počelo je osipanje kadrova u HMT-u, a kako se redovi nisu popunjavali, pa je spletom okolnosti došlo do toga da je aktualna ravnateljica zapravo ostala jedina zaposlenica. Koronakriza je onda sve još dodatno pogoršala. Nadležno ministarstvo za rad muzeja izdvaja sredstva u jednakom iznosu kao prije korone, no smanjilo se sufinanciranje iz opatijskog proračuna. U kakvom-takvom normalnom funkcioniranju stoga trenutno Mirjani Kos pomažu studenti-honorarci.

'Osoblje je presudno za opstanak ustanove i za kvalitetan rad, a ovdje doista i imamo puno posla. Prikupljamo građu, obrađujemo je, pohranjujemo i prezentiramo. Puno od tog posla se ne vidi, ali se mora napraviti', rekla je Mirjana Kos koja se nada da će uskoro uspjeti dobiti još barem dvoje zaposlenika jer, prema Statutu i osnivačkim aktima, u HMT-u treba raditi petero ljudi.

'Ovaj je muzej osnovan u studenome 2007., pokazao je rezultate, a s obzirom da je turizam strateško opredjeljenje Hrvatske i za sadašnjost i za budućnost, bez obzira na koronu, ono što ova ustanova istražuje, obrađuje, prezentira i valorizira može biti dijelom turističke ponude. Smatram da je HMT respektabilna ustanova koja se nikako ne bi trebala urušiti, jer važna je za Opatiju i za cijelu Hrvatsku', rekla je Mirjana Kos za Novi list.