LIKOVNA KOLONIJA ZILIK 2011.

Radionice slikanja uz Yayu i poznate umjetnike

17.01.2011 u 14:39

Bionic
Reading

U karlovačkom Domu za djecu Vladimir Nazor jutros je počela 38. zimska likovna kolonija Zilik 2011, u sklopu koje će se do petka održati šest likovnih radionica pod vodstvom uglednih likovnih umjetnika te otvoriti dvije izložbe

Prva radionica počela je pod vodstvom akademske slikarice i pjevačice Jadranke Ivaniš Yaye za izradu fašničkih maski, sutra će djecu slikanju i kolažu na recikliranu materijalu podučiti Gaella Gottwald, a o skulpturi Željko Zima. U srijedu će djeci u radionici pastela 'Zvijezde za djecu' pod vodstvom Ingrid Runtić pomagati Davor Gobac, Milana Vlaović, Antonija Blaće, Iva Šulentić i drugi. U četvrtak je dan akrilika pod vodstvom Petre Grozaj, a u petak će se raditi kolaž s Dominique Jurić

Ravnateljica Doma Vladimira Nazora Maja Vučinić-Knežević kazala je da će se radionicama osim domske djece i učenika karlovačkih osnovnih i srednjih škola pridružiti mladi kreativci iz Jastrebarskog, Siska, Osijeka, Selca, Novog Vinodolskog, Lovrana, Slavonskog Broda i Koprivnice.

Osim što će nastati mnoga kreativna djela važno je da se uspostavi vršnjačko druženje i pomoć u što boljoj integraciji domske djece u društvo, kazala je Vučinić-Knežević. Dodala je da je također bitno da djeca u sklopu Zilika vide i kako nastaju umjetnička djela likovnih umjetnika. Po njezinim riječima mnogi djelatnici u kulturi ocijenili su da je Zilik 'jedna od najboljih likovnih kolonija suvremene hrvatske umjetnosti'.

Vrlo je vrijedna domska umjetnička zbirka, jer su mnogi umjetnici u zadnjih 38 godina darovali svoja vrijedna umjetnička djela u trajno vlasništvo doma. Ona su uz popratnu dokumentaciju posuđena na šezdeset lokacija da krase i oplemenjuju institucije i ustanove.

Izložba slikara Mersada Berbera otvorit će se večeras u 19 sati u Maloj dvorani Gradskog kazališta Zorina doma.