POTPORE MINISTARSTVA

Queer Zagreb tvrdi da su dobili ukupno 120 tisuća kuna manje

  • Autor: G. D.
  • Zadnja izmjena 04.05.2016 16:16
  • Objavljeno 04.05.2016 u 16:16
Zvonimir Dobrović

Zvonimir Dobrović

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografija

Udruga Domino, koja stoji iza Queer Zagreba i Festivala Perforacije, oglasila se u povodu medijski napisa o odlukama Ministarstva kulture i ministra Zlatka Hasanbegovića o financiranju. Priopćenje prenosimo u cjelosti

Udruga Domino, unatoč ushićenim vijestima po raznim medijima o znatnom povećanju potpore našim programima, nažalost mora demantirati činjenicu "iznenadnog" dobrohotnog stava ministra Hasanbegovića prema queer programima u Hrvatskoj. Naime, Udruga Domino je 2013. od Ministarstva kulture RH dobila trogodišnju potporu za svoje osnovne programe - Queer Zagreb te Festival Perforacije u skladu s tadašnjom strategijom financiranja da bi se olakšalo planiranje kulturnih programa.

Prema tim odlukama je Queer Zagreb bio dotiran sa 180.000 kuna, a Festival Perforacije sa 100.000 kuna u 2015. godini od strane Ministarstva kulture. Stoga je ovogodišnja dotacija od po 80.000 kuna i Queer Zagrebu i Perforacijama zapravo smanjenje od ukupno 120.000 kuna za oba programa. Isto tako, potpora za Queer New York festival, koji je u posljednje 4 godine u SAD-u predstavio brojne domaće umjetnike, je skinut s programa javnih potreba Ministarstva kulture, unatoč uspjesima koje taj projekt ima u New Yorku i koji redovito prate vodeći američki mediji poput New York Timesa, New Yorkera, Huffington Post-a i brojnih drugih.

Podsjećamo da je Festival Perforacije u 2015. godini dobio prestižnu nagradu EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) kao jedan od 12 najinovativnijih festivala u Europi među konkurencijom od 750 drugih festivala, a nagradu nam je, na svečanoj dodjeli u Parizu, dodijelio Karel Bartak, voditelj odjela Kreativne Europe pri Europskoj komisiji.

Queer Zagreb djeluje kontinuirano od 2003. godine i predstavio je stotine domaćih i međunarodnih umjetnika da bi danas Queer Zagreb Sezona godišnje imala više od 50 javnih događanja ne samo u Zagrebu, već diljem Hrvatske.

Dakle, ministar Hasanbegović nije odjednom promijenio metode svog djelovanja, on i dalje radi na zatiranju medijskih sloboda, sustavnom oslabljivanju čitave nezavisne kulture i civilne scene, ne samo odlukama o dotacijama u okviru Ministarstva kulture, već i preko opstruiranja funkcioniranja Zaklade Kultura nova te Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

U to ime, pozivam sve na treći dio performansa "O lijepa, o draga, o slatka slobodo" u okviru Queer Zagreb Sezone, koji će se održati 8. 5. 2016. u podne na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!