KULTURNI SKANDAL

Pula Izraelskoj filharmoniji dodijelila parkiralište

18.03.2013 u 08:51

Bionic
Reading

Zahvaljujući skandaloznoj odluci IDS-ove pulske gradske vlasti i gradonačelnika Borisa Miletića, slavna Izraelska filharmonija i dirigent Zubin Mehta neće u pulskoj Areni u noći s 30. lipnja na 1. srpnja održati svečani koncert kojim bi se obilježio ulazak Hrvatske u Europsku uniju, otkriva Jutarnji.hr. Umjesto u Areni, Grad Pula je Izraelskoj filharmoniji predložio da koncert održi na parkiralištu

Koncert pod ravnanjem dirigenta Zubina Mehte trebao je biti najistaknutiji kulturni događaj kojim se namjeravalo proslaviti priključenje EU, ali su pulske vlasti odbile dati dozvolu da Izraelska filharmonija nastupi u amfiteatru. Jutarnji ističe kako su dva detalja pridonijela tome da je cijeli slučaj dobio epitet skandalozan: prvo, Grad Pula i Istarska županija nisu trebali uložiti ni kunu u taj događaj jer bi sve platili privatni organizatori i drugo, u odbijenici koja je upućena organizatorima, Izraelskoj filharmoniji, ponuđen je alternativni prostor Karoline - koji služi i kao parkiralište.

A bilo je zamišljeno da koncert počne kasnije nego što je uobičajeno, tako da se točno u ponoć (u trenutku ulaska u EU) odsvira četvrti stavak Beethovenove 'Devete simfonije', iz kojeg je posuđena i europska himna. Nakon toga uslijedio bi valcer 'Na lijepom plavom Dunavu' Johanna Straussa, a sve pod Mehtinim vodstvom.

Inače, gradonačelnik Miletić odbacio je i ponudu da se ovoga ljeta u Areni održe još četiri klasična spektakla: opere 'Aida' i 'Traviata' te baleti 'Giselle' i 'Labuđe jezero'. U pulskoj upravi tvrde da su te ponude zaprimili tek nakon što je napravljen plan ovoljetnih događaja u Areni, piše Jutarnji.hr.